Hoppa till huvudinnehåll

Norge kastade ut polsk diplomat - nu svarar Polen med samma medel

Norska flaggan
Norska flaggan Bild: EPA/PATRICK SEEGER biathlon

Polens konsul Slawomir Kowalski är inte längre välkommen i Norge.

Norska UD har fått flera klagomål om att Kowalski ska ha betett sig hotfullt och våldsamt mot tjänstemän. Instansen har fått uppgifter om att Kowalski ska ha hindrat tjänstemännen från att utföra sitt arbete.

– Det sker eftersom hans personliga beteende är oförenligt med hans roll och status som diplomat, säger Kristin Enstad, kommunikationschef vid norska UD, till NTB.

Redan i januari ville UD att Kowalski skulle lämna sin post som konsul i Norge och bad att Polen skulle ta hem honom tidigare än planerat. Det förslaget tog ändå inte väl emot av Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz som bestämde att Kowalski skulle stanna kvar i Norge till i slutet av juni, precis som planerat.

Den polska diplomaten är bekant i den norska pressen sen tidigare. Han har bland annat aktivt hjälpt polska barnfamiljer som har varit i konflikt med barnskyddsmyndigheterna i Norge.

Polen kastar nu ut norsk diplomat

Som ett resultat av Norges beslut svarar nu Polen med att kasta ut en norsk diplomat. Det meddelar det polska utrikesdepartementet.

Beslutet att förklara Kowalski icke önskvärd i Norge kommer att leda till att en norsk diplomat får lämna Polen, enligt det polska utrikesdepartementet.

Nyhetsbyrån Reuters spekulerar i att bråket mellan länderna kan få ekonomiska effekter. Många polacker bor och jobbar i Norge, medan Norge säljer både fisk- och skaldjur samt försvarsrelaterade produkter till Polen.

Källa: Aftonbladet, Aftenposten, Reuters.

Läs också