Hoppa till huvudinnehåll

På torsdag firar Mira penkis med kompisarna i Vasa gymnasium: "Datumet är inte det viktiga utan själva dagen"

Abiturienten Mira Bäck
Mira Bäck ser fram emot penkis samtidigt som det känns lite tomt att gymnasietiden tar slut. Efter gymnasiet siktar hon på att studera till veterinär. Abiturienten Mira Bäck Bild: Yle/Anna Kurtén Vasa Gymnasium,mira bäck

Abiturienten Mira Bäck i Vasa ser fram emot att fira penkis på torsdag. Datumet är inte det viktiga utan själva dagen, tycker hon. I år kan skolorna ordna penkis på olika datum om de vill.

Mira Bäck, ordförande för Vasa gymnasiums studerandekår, säger att det är med lite blandade känslor hon ser fram emot penkis. Det ska bli jätteroligt – och samtidigt känns det tomt att gymnasietiden tar slut.

- Det känns som om det var igår vi började gymnasiet, säger Bäck.

Från och med i år är det inte längre självklart att det är den här veckan, vecka 7, som penkis ordnas. Det beror på att studentskrivningarna ändrar karaktär och tidpunkt.

Penkis 2018 i Vasa.
Penkis 2018 i Vasa Penkis 2018 i Vasa. Bild: Yle/Pia Lagus penkisdag,vasa

Från och med den här våren inleds studentskrivningarna i mars istället för i februari och då är datumet för penkis inte längre lika givet.

Håller fast vid det traditionella datumet åtminstone i år

I åtminstone Nurmes i norra Karelen firade man penkis redan förra veckan.

- Personligen har jag inte så stor skillnad om det flyttas en vecka fram eller blir en vecka tidigare, säger Mira Bäck.

- Det är själva dagen som är det viktigaste, inte datumet. Och så är det viktigt att de äldstes dans hänger ihop med penkis.

Anne Levonen, rektor för Vasa gymnasium, säger att rektorerna i Vasaregionen har diskuterat datumet för penkis men åtminstone i år håller man fast vid det traditionella datumet.

Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen vid sitt skrivbord
Anne Levonen Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen vid sitt skrivbord Bild: Yle/Anna Kurtén Vasa Gymnasium,anne levonen

- Nu då vi inte har skilda datum för hörförståelseproven mera blir det tre dagar färre som vi är bundna av studentskrivningar. Därav kunde man tänka sig att tidigarelägga penkis och de äldstes dans med en vecka. Redan i höstas funderade vi på det här i Vasa och jag vet att man i landets alla gymnasier funderar på det här alternativet.

Beror på vilket periodsystem skolorna har

Datumet för penkis påverkas av vilken typ av periodisering man har i gymnasiet.

Gymnasier som har fem perioder kan tidigarelägga penkis och de äldstes dans. Har man sex perioder passar det bättre att ha det vecka sju, det vill säga den här veckan, säger Anne Levonen.

- I Vasa har gymnasierna femperioderssystem så man kunde ju tänka sig att vi redan nästa år kunde tidigarelägga penkis.

Penkis 2018 i Vasa.
Penkis 2018 i Vasa Penkis 2018 i Vasa. Bild: Yle/Pia Lagus penkisdag,vasa

Å andra sidan har Korsholms gymnasium sex perioder och kanske gärna håller fast vid den senare veckan, säger Levonen.

- Jag tycker att vi absolut ska ha ett gemensamt datum, så det återstår att se hur vi diskuterar och kommer överens om datum inför nästa läsår.

Nya matsalen i Vasa gymnasiecampus.
Vasa gymnasium Nya matsalen i Vasa gymnasiecampus. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund vasa gymnasiecampus

Anne Levonen tycker att det finns ett mervärde i att hela landet firar penkis och de äldstes dans samma datum, med tanke på den långa gymnasietradition det är.

- Jag tycker att man kunde enas om en torsdag och en fredag. Men vi får se hur det blir.

Frukost med lärarna inleder penkisdagen

I Vasa gymnasium är programmet för torsdagen planerat och allt börjar vara klart. Först blir det en gemensam frukost för abiturienterna och lärarna. Penkisfrukosten har blivit en tradition i skolan, säger Anne Levonen.

- Där brukar jag som rektor också säga några ord till abiturienterna. Jag brukar uppmana dem att njuta av den här tiden och även att planera sitt läslov väl. Det blir några sista goda råd inför det som komma skall.

Sedan ordnar abiturienterna program för resten av skolan i festsalen innan det är dags att åka iväg ut på stan på lastbilsflaken.

Penkis 2018 i Vasa.
Penkis 2018 i Vasa. Bild: Yle/Pia Lagus penkisdag,vasa

Programmet brukar bestå av lekfulla tävlingar, till exempel så att man via hörlurar får höra en låt man ska sjunga. Lagkompisen ska gissa vilken låt det är.

- Det ska vara sådant program som vi själva också skulle vilja vara med på. Inget kränkande program, säger Mira Bäck.

Ska vara en trevlig dag för alla

Anne Levonen berättar att man jobbat i många år med att göra penkis till ett evenemang som är roligt för alla.

- Någon gång i tiderna har det funnits inslag av skämt som nog varit menade som skämt men kanske gått lite överstyr. Ibland har någon till och med kunnat uppleva att det varit otrevligt. Det här har vi jobbat mycket med.

Levonen säger att hon och abiturienternas grupphandledare funderar i förväg tillsammans med abiturienterna på vad som passar sig på penkis. Man har möten och går igenom programmet tillsammans.

- Det är abiturienternas dag och de ska bjuda på ett välplanerat program för dem som blir kvar i skolan när de börjar sitt läslov.

Middag och abikryssning

Efter rundturen på lastbilsflaken blir det middag på stan på kvällen för Mira Bäck och de andra abiturienterna vid Vasa gymnasium. Veckan avslutas med en abikryssning från Åbo till Stockholm på fredag kväll.

- Dit kommer abiturienter från hela landet. Det blir säkert roligt, säger Mira Bäck.

Efter penkis har abiturienterna läslov tills studentskrivningarna börjar den 12 mars. Mira Bäck började läsa lite redan under jullovet och har en plan för hur hon ska göra på läslovet.

- Jag funderar på att stiga upp tidigt på morgonen och komma till skolan och läsa eller åka till biblioteket.

Läs också