Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Inte en chans att vårdreformen behandlas före riksdagsvalet

Professor Juha lavapuro
Professor Juha lavapuro Bild: Lehtikuva Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

Grundlagsutskottet fortsatte på tisdagen att grunna på social- och hälsovårdsreformen. Maratonmötet på måndagen lyckades inte enas om ett utlåtande.

Professorn i offentlig rätt vid Åbo Universitet, Juha Lavapuro, tror inte att utskottet kommer att bli klart i tid, så att riksdagen kunde behandla lagpaketet under den här valperioden. Det är ju riksdagsval den 14 april.

Lavapuro uttalade sig i Yles morgon-tv på tisdagen. Han sade att reformpaketet innehåller så stora problem och är så på hälft fortfarande att det inte finns en realistisk chans att det blir klart.

Borde ha förverkligats i små steg

Det är meningen att grundlagsutskottet ska avgöra om vårdreformslagarna är grundlagsenliga, och vilka förändringar som eventuellt bör göras.

- Lagpaketet innehåller en hel drös med ouppklarade frågor, säger Lavapuro. Bland annat om vårdreformen kan garantera att alla har rätt till vård och sociala tjänster på lika grunder.

Han räknar upp också andra problem: övervakningen, ansvarsfrågor, datasekretessen och så vidare.

Professor Lavapuro anser att social- och hälsovårdsreformen borde förverkligas i små steg, det hade varit klokast från början.

Läs mera:

Grundlagsutskottet sitter samlat vid ett långt bord fullt med pappershögar.

Grundlagsutskottet avslutade maratonmöte om vårdreformen utan att enas om ett utlåtande

Riksdagens grundlagsutskott fortsätter avgöra vård- och landskapsreformens öde på tisdag morgon. Efter ett åtta timmar långt maratonmöte gav utskottet upp på måndag kväll.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes