Hoppa till huvudinnehåll

Schweiz kammade hem guldet i lagtävlingen – Finland utslaget i första omgången

Schweiz alpina landslag firar segern i lagtävlingen i VM i Åre 2019.
Schweizisk guldglädje efter lagtävlingen i Åre. Schweiz alpina landslag firar segern i lagtävlingen i VM i Åre 2019. Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT alpin skidsport,Schweiz

Schweiz knep segern i lagtävlingen i VM i alpint i Åre, efter att i finalen ha besegrat Österrike. För hemmanationen Sverige tog lagtävlingen slut redan i kvartsfinalen, medan Finland inte kunde rå på Italien i åttondelsfinalen.

Av: Walter Kronqvist

Italien besegrade Finland med poängen 3-1 i den inledande omgången av lagtävlingen i alpina VM i Åre. Riikka Honkanen lyckades besegra Irene Curtoni, medan Nella Korpio, Jens Henttinen och Joonas Räsänen förlorade mot sina respektive italienska motståndare.

– Riikka och Jens får godkända betyg, men jag saknar en viss aggressivitet, kommenterade Svenska Yles expert Marcus Sandell om Finlands insats.

Svenskt fiasko

Det svenska laget, med fem lagtävlingsmedaljer från tidigare VM, kom till tävlingen som en av förhandsfavoriterna.

Sverige föll ändå ut redan i kvartsfinalen, efter att Schweiz gått vidare baserat på bättre totaltid. Detta var Sveriges sämsta resultat i en lagtävling i VM sedan 2005.

– Det är såklart surt, alla fyra kör bra. Jag tyckte vi visade bra åkning, men tyvärr räckte det inte hela vägen. Det var i alla fall härligt att få vinna mitt heat och få höra jublet här på hemmaplan, säger Frida Hansdotter från det svenska laget till SVT.

Guldet till Schweiz

Lagtävlingens final slutade 2-2 och avgjordes till Schweiz fördel baserat på bättre tider. I det avgörande åket säkrade Ramon Zenhausern Schweiz guld med hela lagtävlingens snabbaste åk. Schweiz är nu både regerande VM- och OS-guldmedaljör i lagtävlingen. VM-bronset gick till Italien, som besegrade Tyskland i den lilla finalen.

Slutresultat, lagtävlingen, VM i Åre:

1. Schweiz
2. Österrike
3. Italien
4. Tyskland

Finland blev utslaget i åttondelsfinalen.

VM fortsätter på torsdag med damernas storslalom. Sändningen från det första åket inleds klockan 15 och från det andra åket klockan 18:35. Kristian Karlsson och Marcus Sandell svarar för det svenskspråkiga referatet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport