Hoppa till huvudinnehåll

Språkkolumnen: Tuppluren gör dig pigg som en mört

Porträtt av språkvårdaren
Charlotta Svenskberg är mediespråkvårdare. Porträtt av språkvårdaren Bild: Svensk Presstjänst lingvister,Charlotte svenskberg

Klockan nio på tisdagskvällarna är ullstrumporna på, temuggen fylld och knäckemackan fixad. Då sitter jag förväntansfull i soffhörnet för att kolla på det svenska tv-programmet Mandelmanns gård.

Marie och Gustav Mandelmanns liv på gården överensstämmer så väl med min väldigt romantiserande bild från barndomen om hur det är att bo och leva på landet. Ni vet - gulliga kultingar, kalvar, kattungar och lamm på gröna ängar bland äppelblom, soluppgång och doft av hö. Jag skulle ju bli bondmora när jag blev stor och leva så där som paret Mandelmann gör - ett naturnära och kolugnt liv på landet.

Det var precis det ordet Gustav Mandelmann använde i ett avsnitt - kolugn. Han konstaterade att kon, som kalvat på natten och sedan följande dag gav kalven överraskande stor självständighet och frihet, var kolugn. Ja, det är väl så kor är tänkte jag roat.

Och medan Mandelmanns gjorde smör och ost, bakade bullar och slog gräset med en lie satt jag i soffhörnet och klurade på ord där för- eller efterleden är en djurbenämning.

Jag kom på orden tupplur, hönsmamma, krokodiltårar, björntjänst, hundväder, hundöra, gåshud, hästgöra, fyllkaja, lathund, åsnebrygga, svinaktig, svinrygg, snigelpost, linslus, bokmal, tidningsanka och språkgroda.

Listan kan naturligtvis göras mycket längre. För det är uppenbarligen ganska vanligt att jämföra mänsklig verksamhet med djurs.

Liknelser med djur i vår natur

Utöver dessa ord finns det också en uppsjö olika liknelser med djur, till exempel pigg som en mört, hungrig som en varg, stolt som en tupp, arg som ett bi, listig som en räv, tyst som en mus och flitig som en myra. Dessa bildliga jämförelser lever kvar i vårt språk och säger något om hur vi genom tiderna har uppfattat djurens egenskaper och beteende.

Många av djuren i sammansättningarna är sådana som finns på våra bondgårdar eller i vår natur. Ta ordet tupplur till exempel, som betyder ‘en kort stunds sömn’ och syftar på den korta stund då tuppar står och tar sig en lur.

En hönsmamma är en (över)beskyddande mamma som ogärna släpper iväg barnen på egen hand. Här avser man hönor som beskyddar sina ny­födda kycklingar genom att breda ut vingarna över dem.

Att någon beter sig svinaktigt är en bildlig jämförelse med svin. En vanlig uppfattning är att de smutsar ner och beter sig oanständigt.

Är björntjänsten en tjänst eller otjänst?

Ordet björntjänst är förresten ett ord som lätt kan missförstås. Den ursprungliga betydelsen av en björntjänst är en tjänst som blir till skada för mottagaren.

Ett synonymord är alltså otjänst. Om man inte känner till ordet, kan man lätt tro att det betyder ’stor tjänst’. Så har det också börjat användas i svenskan på senare tid. Numera är det helt enkelt vanligt att det här uttrycket används och tolkas olika.

För den som är intresserad av etymologi, det vill säga ords historia och härkomst, är Svensk ordbok och Svenska Akademiens ordbok till stor glädje och underhållning. Lusläs gärna, gör ett hundöra och bli klok som en uggla.

Text: Charlotta Svenskberg, mediespråkvårdare

Språkkolumnen skrivs av mediespråkvårdarna Minna Levälahti och Charlotta Svenskberg vid Svensk presstjänst. Den publiceras på Svenska.yle.fi och i de finlandssvenska dagstidningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.