Hoppa till huvudinnehåll

Tua Forsström är sprudlande glad över att bli ledamot i Svenska Akademien trots alla skandaler under det senaste året: “Arbetsuppgifterna är sådana som jag intresserar mig allra mest för”

Tua Forsström.
Tua Forsström i Runebergs hem i Borgå. Tua Forsström. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen Tua Forsström,Tua Forsström (Författare),Tua Forsström

Tua Forsström är en aning omtumlad och stressad av all medieuppmärksamhet, men samtidigt oerhört förväntansfull inför sitt nya uppdrag som ledamot i Svenska Akademien.

Hon har kört längs hala vägar från Tenala till Helsingfors och blivit uppringd i ett. Hon har inte vågat svara på ett enda av samtalen.

Hon är den första finlandssvenska författaren som kan titulera sig “ledamot i Svenska Akademien”, men det är inte titeln som appellerar till henne.

- Jag tänker i första hand på arbetet i Akademien. Det ser jag väldigt mycket fram emot, säger Forsström.

- Arbetsuppgifterna inbegriper väldigt mycket sådant som jag intresserar mig allra mest för. Jag är väldigt förväntansfull.

Ett erkännande för den finlandssvenska litteraturen

Hon ser det som en fröjd för det finlandssvenska och den finlandssvenska litteraturen att hon har blivit invald.

- Jag tror också att det är roligt för hela det svenska Finland.

Möjligheten att en finlandssvensk författare utses till ledamot i Svenska Akademien har diskuterats ibland redan tidigare.

- Jag tycker att vi har anledning att vara riktigt lyckliga över det här. För oss som arbetar på svenska i Finland är det en fin sak att så här handgripligt betraktas som en del av det svenska språkområdet.

Gesten att ta in en finlandssvensk författare beskriver hon som generös. Den har enligt henne betydelse för hela den finländska litteraturen.

Efterträder en annan kvinnlig poet

Tua Forsström ser det som naturligt att det är just hon som efterträder Katarina Frostenson på stol nummer 18. De är båda kvinnliga lyriker.

- Om man ser nyktert på det så tycker jag att det är ganska logiskt att de har valt just mig som hennes efterträdare eftersom vi båda är uttryckligen poeter i första hand.

Ett visst intresseområde får på det här sättet kontinuitet enligt Forsström.

Vill delta i återuppbyggnaden av Akademien

Tua Forsström beskriver det gångna året i Svenska Akademien som makalöst problematiskt och på alla sätt turbulent.

Trots det tackade hon ja då hon blev tillfrågad om hon skulle vilja bli medlem.

Hon medger att hon skulle ha varit betydligt mera ambivalent om hon hade blivit tillfrågad för bara någon månad sedan. Då skulle hon nog ha övervägt längre innan hon hade gett sitt svar.

- Nu är jag inte alls ambivalent längre, utan absolut säker på att jag gärna vill göra det här.

Hon tycker att Akademien under de två senaste månaderna har gjort nästan alla tänkbara försök att rannsaka sig själv och att reparera det som repareras kan.

Hon ser det som positivt att Akademien har blivit mycket öppnare än tidigare och är nöjd med Akademiens mål att förändra arbetssättet och att öppna upp.

- Hela den här målsättningen är så fin och bra att den bör understödjas och jag tror att allting kommer att gå bra.

- Jag vill jättegärna vara med i återuppbyggnadsarbetet och göra mitt bästa naturligtvis.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.