Hoppa till huvudinnehåll

Åborestaurangen Foija kan tvingas stänga – "mycket omfattande" vattenskador efter att rör läckt i samband med torgparkeringsarbetet

Salutorgets byggstängsel
Salutorgets byggstängsel. Salutorgets byggstängsel Bild: Åbo stad Salutorget (Åbo),Salutorgets byggstängsel

Den anrika restaurangen Foijas framtid är oviss. Fyra kubikmeter vatten rann in i restaurangens källarvåning till följd av ett sprucket rör under Auragatan och nu är det oklart om man kan köra igång verksamheten igen.

Det var för en dryg vecka sedan som olyckan var framme på Auragatan i Åbo centrum. I samband med byggarbetet på Salutorget sprack ett rör och en enorm mängd vatten forsade in i restaurang Foijas källarvåning.

Det var som om man hade sprutat vatten in i lokalen med en slang på fullt tryck― kedjechef Kristian Helanne

Restaurangen meddelade snabbt att man stänger dörrarna för en obestämd framtid. Kunder som reserverat bord till och med i slutet av mars fick besked om att bokningarna hade annullerats.

- Det är fråga om mycket omfattande vattenskador, berättar kedjechef Kristian Helanne från Restel, som äger restaurangen, för Yle Åboland.

- Det var som om man hade sprutat vatten in i lokalen med en slang på fullt tryck. Vi fick pumpa bort fyra kubik vatten underifrån golvet. Vi var alltså tvungna att riva golvstrukturen, fortsätter han.

Inga andra företag i Hansakvarteret drabbades av översvämningen, berättar köpcentrets chef Timo Palviainen för Yle Åboland.

Foija, Åbo Svenska Teaters tidigare restaurang som på 1980-talet flyttade till sina nuvarande lokaler, är de enda som använder källarutrymmena som drabbades.

Hyreskontraktet tar slut snart

Det står nu oklart om restaurangen kommer att öppna sina dörrar igen. Hyresavtalet tar nämligen slut i slutet av mars.

- Torgparkeringsarbetet hade redan innan olyckan förorsakat att folk inte längre använde Auragatan lika aktivt som tidigare, berättar Helanne.

- Men vi hade diskuterat problemen med hyresvärden och hade faktiskt kommit fram till en lösning. Nu är situationen givetvis helt annorlunda. Vi talar om flera månaders arbete.

Så ni kommer alltså inte att öppna restaurangen på nytt?

- Det har vi inte bestämt ännu. Det som görs nu för tillfället är att vi har en plan för att bygga om utrymmet. Vi talar om en sex månader lång process. Det är så pass långt in i framtiden att jag inte kan uttala mig om när vi kommer, eller om vi överhuvudtaget kommer att fortsätta, säger Helanne.

- Vi håller tummarna för att kunna köra igång verksamheten igen, påpekar han ändå.

"Försöker hitta jobb i våra andra restauranger för personalen"

Foija har en övre våning på gatunivå som inte drabbades av vattenskadorna, men enligt Helanne är det inte aktuellt att köra igång verksamheten där.

- Vi har köket i nedre våningen, så det är uteslutet. Det vi kunde göra är att ha en bar i övre våningen, men det är inte aktuellt med tanke på vad som försiggår på andra sidan fönstret. Vi tror inte att det är en bra lösning.

Det är också fortfarande oklart exakt vad det var som orsakade läckaget. Enligt Helanne utreder man saken som bäst.

- Jag tror att det är i allas intresse att få veta vad som egentligen hände, säger han.

För restaurangpersonalen kom beskedet naturligtvis också som en chock.

- En del är hemma, men tack och lov så har vi flera restauranger i Åbotrakten. Vi försöker hitta jobb på andra ställen åt personalen. Det finns förstås arbete att utföra i Foija fortfarande. Eftersom det fortfarande dröjer före vi kan köra igång verksamheten igen så måste till exempel lagren tömmas, säger Helanne.

Läs också