Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: Vilka överraskningar kan vi vänta oss innan valet?

Cecilia Nyholm i grafik med hashtaggen femtioelvafrågor och pratbubbla med frågan Valchocker?
Cecilia Nyholm vill veta om kommande överraskningar i valet. Cecilia Nyholm i grafik med hashtaggen femtioelvafrågor och pratbubbla med frågan Valchocker? Bild: Svenska Yle / Sofie Gammals. Grafik: Lasse Grönroos riksdagsval,politik,studerande,frågor,femtioelvafrågor

Sjukskötarstuderande Cecilia Nyholm vill veta vilka valchocker riksdagsvalet för med sig förutom Maarit Feldt-Rantas oväntade besked att hon inte ställer upp igen på grund av sin magcancer.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

– Maarit Feldt-Ranta har just fått diagnosen magcancer igen, och därför avstår hon från att ställa upp i valet. Finns det några andra stora chocker eller förändringar som har skett nu inför riksdagsvalet?

Cecilia Nyholm undrar om det finns det andra stora profiler som inte ställer upp i riksdagsvalet, och om det finns andra överraskningar.

Det är inte alldeles enkelt att förutse vad som kommer att hända innan valet. Men Svenska Yles politiska reporter Magnus Hertzberg försöker svara på Cecilia Nyholms fråga:

– Att Maarit Feldt-Ranta är borta kommer nog att påverka de finlandssvenska socialdemokraterna. Hon är den enda som de finlandssvenska socialdemokraterna har haft i riksdagen, och nu när hon inte är med är frågan om de lyckas ta något mandat.

Hertzberg säger att Anette Karlsson i Östra Nyland kan vara en som ändå har en chans att komma in, eller någon av de österbottniska kandidaterna.

Eftersom socialdemokraternas ordförande Antti Rinne också är sjukskriven är partiet i en speciell sits, men Hertzberg säger att både vice ordförande Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman båda har visat framfötterna, bland annat i interpellationen om åldringsvården, som socialdemokraterna initierat och där de fått oppositionen med sig.

– Det är bra tajming för Socialdemokraterna. Dessutom lyckades man sätta Samlingspartiet och Petteri Orpo på pottan när han inte lyckades formulera vad hans partis åsikt om vårdardimensioneringen är.

Också Centern saknar flera affischnamn

– Centern har problem då ett dussintal rutinerade Centerrävar kastar in handduken. Vissa med ålderns rätt, andra som tycker att föret är trögt och inte tror att de blir invalda om de ställer upp.

I Helsingfors menar Hertzberg att föret är extra trögt.

– Enda dragplåstret där är Kimmo Tiilikainen från Imatra, som i dag är miljöminister. Han lyckades inte bli invald i Helsingfors stadsfullmäktige senast.

Hartzberg säger att ett av Centerns problem är att de saknar kandidater med Helsingforsanknytning.

– Helsingforsarna gillar inte när du kommer från landsbygden och ställer upp som kandidat i Helsingfors.

– Juha Sipilä har däremot klarat sig bra i valdebatter hittills, också lockat till skratt.

Magnus Hertzberg
Magnus Hertzberg är politisk reporter. Magnus Hertzberg Bild: Yle/Mattias Fagerholm magnus hertzberg

Stor skillnad från förra valet

Hur riksdagens sammansättning kommer att se ut är svårt att säga i förväg, men förändringar är att vänta, menar Hertzberg.

– Blå framtid har i dag femton riksdagsledamöter, varav fem är ministrar. I senaste opinionsundersökningen hade de 1,3 procents stöd.

– Ännu vet man inte om Timo Soini kommer att ställa upp, men vi vet att de alla har sina toppkandidater i Nyland, och där är det också lättast att komma in eftersom det finns flest röstande där. Man kan få in en kandidat med 2,5 procent av rösterna där.

Att många från Blå framtid troligen försvinner från riksdagen ger möjlighet för stora förändringar.

– Nästa riksdagsförsamling kommer se helt annorlunda ut än vad den gör i dag, säger Magnus Hertzberg.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Vad funderar du på inför riksdagsvalet?

Alla kontaktuppgifter behandlas konfidentiellt, och raderas efter valet.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val