Hoppa till huvudinnehåll

Första åtalet för sexbrotten i Uleåborg

Illustrationsbild på den finländska polisens mörkblåa jacka.
Illustrationsbild på den finländska polisens mörkblåa jacka. Bild: Lehtikuva Polis,Polisen i Finland

Det första åtalet mot de misstänkta sexualbrotten i Uleåborg har väckts. En 22-årig man med utländsk bakgrund åtalades på onsdag för att ha förgripit sig på en 14-årig flicka.

Häradsåklagaren har beslutat väcka åtal mot 22-åringen för grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt. De misstänkta brotten ska ha skett i november i fjol i stadsdelen Tuira.

Mannen sitter häktad. Han har nekat till brotten.

Innehållet i åtalen blir offentligt först den 26 februari, då Uleåborgs tingsrätt börjar behandla dem.

I vinter har polisen i Uleåborg börjat utreda ett tiotal fall, där närmare 20 män med invandrarbakgrund misstänks för sexbrott. Offren har alla varit minderåriga flickor. Förövarna har i de flesta fall kontaktat sina offer på sociala medier.

Övergrepp i privat bostad

På onsdag meddelade polisen i Uleåborg om ytterligare en misstänkt sexualförbytare. En utländsk man häktades av Uleåborgs tingsrätt, misstänkt för att vid minst två tillfällen ha begått sexuella övergrepp.

Ett av de förmodade brotten skedde i januari. Offret var en 14-årig flicka, och brottsrubriceringen är grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Förra helgen ska samme man ha gjort sig skyldig till grov våldtäkt på två flickor, den ena under 18 och den andra under 16 år. För den yngre flickans del gäller misstanken även grovt sexuellt utnyttjande.

Helgens brott tros ha skett i en privat bostad i Uleåborg. Polisen uppger att det finns fler misstänkta förövare, och enligt utredningsledare Markus Liiskinen är det möjligt att fler gripanden görs. Men i det här skedet lämnas inga ytterligare uppgifter, eftersom båda brottsutredningarna nyss inletts.