Hoppa till huvudinnehåll

Helander "inte tillräckligt jämn” – toppidrottenhetens chef försvarar beslutet att bevilja Ruuskanen och Pitkämäki dubbelt större stöd

Oliver Helander, PNG 2018.
Oliver Helander. Oliver Helander, PNG 2018. Bild: Yle / Tomi Hänninen Oliver Helander

På tisdagen stod det klart vilka idrottare som beviljats statligt idrottstipendium. En lista som också i år väckte starka känslor hos publiken. Inte minst eftersom etablerade stjärnor fick större stöd än lovande idrottare. Det måste vara jämnlikt, säger förbundsbasen Mika Lehtimäki.

Undervisnings- och kulturministeriet publicerade på tisdagen listan över de 163 idrottare inom sommargrenar som är mottagare av ett statligt, skattefritt idrottsstipendium.

Idrottarna delar på totalt 1,3 miljoner euro – 17 idrottare får 20 000, 40 idrottare 10 000 och 106 idrottare 6 000 euro.

Bland de som får det största stödet är spjutkastarna Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki. Finlands statistiketta sommaren 2018, Oliver Helander, fick nöja sig med 10 000 euro.

Ett beslut som inte fick hemskt mycket förståelse bland vänner av friidrott.

"Killar som man kan förvänta sig framgång av"

Mika Lehtimäki, chef för toppidrottsenheten vid Finlands olympiska kommitté, försvarar ändå besluten för Yle. Enligt honom var det ett lätt beslut att ge Ruuskanen och Pitkämäki det största stödet.

– De har inte fått det här stödet tidigare år på grund av att gått över inkomstgränsen. Men det är två killar som man klart kan förvänta sig framgång i stortävlingar av, säger Lehtimäki.

Mika Lehtimäki.
Mika Lehtimäki. Mika Lehtimäki. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle Mika Lehtimäki

Pitkämäkis säsong 2018 grusades av en allvarlig knäskada, men i friidrotts-VM 2017 slutade han femma. Antti Ruuskanen gjorde i sin tur comeback efter en lång skadevila i fjol och sluade sexa i EM-finalen.

– Jag vågar säga att potentialen inte uppfylldes i fjol. Jag tror bestämt på att Antti kommer att göra bättre ifrån sig i sommar, säger Lehtimäki.

Oliver Helander kastade 88,02 i Jakobstad i juli 2018, men misslyckades i kvalet i EM.

– Han är inte ännu tillräckligt jämn för att räknas till världseliten. Men samtidigt har han visat enorm potential, säger Lehtimäki.

– I år var hans resultat inte tillräckligt bra för det största stödet, men vi hoppas att det blir ändring på det nästa år, tillägger han.

Läs mera:

Över 1,3 miljoner euro delas ut som stipendier åt utövare av sommargrenar – totalt 163 idrottare delar på det statliga bidraget

Undervisnings- och kulturministeriet publicerade på tisdagen listan över de 163 idrottare inom sommargrenar som är mottagare av ett statligt, skattefritt idrottsstipendium. Idrottarna delar på totalt 1,3 miljoner euro – 17 idrottare får 20 000, 40 idrottare 10 000 och 106 idrottare 6 000 euro.