Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Tallinder: "Fantastiskt att TPS erkänner en svensk som en del av dem"

henrik tallinder
Henrik Tallinder hyllades av TPS innan onsdagens match mot JYP. henrik tallinder Bild: Yle / Peter Karlberg TPS (ishockey herrar),henrik tallinder

Det är verkligen inte ofta en svensk ishockeyspelare hyllas i Finland. Men på onsdagen hände precis det när TPS tackade Henrik Tallinder för hans insatser i och för Åboklubben.

40-årige Henrik Tallinder hyllades av TPS och klubbens supportrar i samband med onsdagens FM-ligamatch mot Jyväskylälaget JYP.

– Det känns fantastiskt och det är otroligt hedersamt att bli hyllad på det här sättet. Det är också riktigt roligt att TPS gör sådana här grejer, säger den tidigare backen och fortsätter:

– Det är också känslosamt när man ser tillbaka på sin karriär. Man blir stolt över den resan man har gjort som ishockeyspelare. Det är få förunnat att få förverkliga den dröm man hade som liten grabb.

Henrik Tallinder
Henrik Tallinder på presskonferensen efter hyllningen. Henrik Tallinder Bild: Yle / Peter Karlberg TPS (ishockey herrar),henrik tallinder

Att bli hyllad av TPS var absolut inget Henrik Tallinder hade räknat med.

– Jag blev förvånad när jag fick reda på att TPS skulle hylla mig. Jag är inte uppvuxen här i klubben och har inte spelat så många år här. Men TPS har blivit en del av mig och jag måste också ha gjort intryck här, vilket jag är stolt över. Det är fantastiskt att de erkänner en svensk som en del av dem.

"Kändes rätt att välja TPS före AIK"

I sin första säsong i TPS, år 2000/2001, var Henrik Tallinder med och tog FM-guld med Åboklubben.

Därefter lämnade svensken för NHL, för att sedan återvända till TPS och spela ytterligare tre säsonger i klubben innan han lade skridskorna på hyllan.

– Det kändes rätt att komma hit efter min NHL-karriär. Den gången stod det mellan min moderklubb AIK och min andra moderklubb TPS och då kändes det rätt att välja TPS. Det känns också bra att ha varit med och vända på den tunga trenden och göra TPS till ett vinnande lag igen.

Lutar åt en flytt till USA

I nuläget har Henrik Tallinder inget färdigt nytt jobb, men det kan mycket väl bli så att han fortsätter med ishockey i något sammanhang.

Allt pekar på att familjen senare i år flyttar till USA.

- Det har vuxit fram. Våra barn är amerikanska medborgare och säger själva att de vill tillbaka. Det känns som en bra anledning till att flytta tillbaka dit. Men vi kommer alltid att besöka och komma tillbaka till Åbo som är en stor del i våra hjärtan.

Vad har du för hälsning till TPS-fansen?

- Tack för att ni tog mig till er och att jag fick bli en del av TPS och Åbo. För mig är det ovärderligt och Åbo känns som ett andra hem jämte Stockholm.

TPS.
Henrik Tallinder i den miljön han är känd för. TPS. Bild: All Over Press Rasmus Tirronen,Henrik Tallinder,TPS (rapartist)

Elva säsonger i NHL och VM-guld med Tre Kronor

Henrik Tallinder hann med totalt 215 matcher och 86 poäng i TPS-tröjan.

Under sina elva säsonger i NHL med Buffalo Sabres och New Jersey Devils mäktade backen med 142 poäng på 678 matcher.

Landslagsmässigt var han med i Tre Kronor-trupperna som tog VM-guld 2013 samt OS-silver 2014.