Hoppa till huvudinnehåll

Omstridda gymnastiktränaren riskerar disciplinära åtgärder – förbundet går vidare med fallet efter extern utredning

Titta Heikkilä i Lojo i maj 2018.
Titta Heikkilä. Titta Heikkilä i Lojo i maj 2018. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Titta Heikkilä

I slutet på förra året blev truppgymnastiktränaren Titta Heikkilä och hennes metoder föremål för en hetsig debatt efter ett uppmärksammat reportage i tidningen Urheilulehti.

Nu meddelar Gymnastikförbundet att man kommer att skrida till disciplinära åtgärder utifrån en utredning gjord av en utomstående part.

Gymnastikförbundets styrelse har tagit emot en utredning över tränaren Titta Heikkiläs möjliga oetiska förfarande från Finlands centrum för etik inom idrott.

Nu berättar förbundet i ett pressmeddelande att man skrider till interna disciplinära åtgärder i fallet.

Det är förbundets egna disciplinära nämnd som kommer att ta hand om ärendet inom den närmaste månaden.

– Nämnden kommer att jobba på det här i en månad och fatta sitt beslut. Beroende på beslutet kan Titta Heikkilä ta saken vidare till idrottens skiljedomstol, säger ordförande Kaisa Vikkula till Yle Sporten.

Enligt Vikkula kan Heikkilä fortsätta jobba som tränare tills att beslutet från nämnden kommer. Nämnden som behandlar ärendet består av jurister med expertis i idrottsfrågor.

– Om beslutet efter en månad blir att Heikkilä får en varning kan hon jobba vidare då också. Visar det sig att det är mer graverande kan det blir fråga om en avstänging på mellan 6–24 månader, belyser Vikkula.

Uppmärksammat reportage satte bollen i rullning

Heikkiläs träningsmetoder lyftes först upp i dagsljuset av Urheilulehti och diskussionen tog ytterligare fart när Sportjournalistförbundet nominerade den omdiskuterade tränaren till Årets tränare i Finland 2018.

Strax innan jul fattade förbundet ett beslut om att låta en utomstående part utreda Titta Heikkiläs verksamhet och metoder inom ramen för föreningarna Tampereen Voimistelijat och Tamperen Sisu samt gymnastikförbundet.

Gymnastikförbundet lät också göra en undersökning kring grenens träningskultur och presenterade resultaten i samband med nyheten i fallet Heikkilä.

Undersökningen visar att de flesta gymnasterna sysslar med gymnastik av kärlek till grenen, kompisarna samt möjligheten att lära sig något nytt och utvecklas.

Utvecklingsområden som framkom i undersökningen var bland annat att utveckla den inspirerande och anpassade individuella träningen samt att förtydliga de etiska riktlinjerna för grenen.

Man är mån om att bygga upp en gymnastikmiljö som tryggar möjligheten att idrotta och växa.

Vi är ledsna över att en del av gymnasterna tvingats uppleva en dålig tränarkultur

Undersökningen visar att 24 procent av de svarande upplevt att tränare ropat åt dem medan 19 procent upplevt att de blivit åsidosatta eller att andra favoriserats.

– Vi är ledsna över att en del av gymnasterna tvingats uppleva en dålig tränarkultur. Inom förbundet har vi nolltolerans mot trakasserier eller opassande beteende och det måste vi jobba på att få bort.

– Målet är att skapa en kultur av öppenhet där respekten för människor är det centrala. Vi ska bygga gemenskaper och stärka en positiv självbild, säger ordförande Kaisa Vikkula.

1651 personer deltog i undersökningen, 758 var gymnaster och 892 vårdnadshavare. Svarsprocenten var 37 procent. Läs resultaten av den aktuella undersökningen här.

Läs mera:

Gymnastikförbundet låter utomstående part utreda omtalad tränares metoder – FCEI:s rapport blir klar i januari

Truppgymnastiktränaren Titta Heikkilä är en av kandidaterna till årets tränare som utses i samband med idrottsgalan. Hennes träningsmetoder har under de senaste dagarna ifrågasatts i olika medier men själv nekar hon till anklagelserna. Nu har gymnastikförbundet bestämt att Finlands centrum för etik inom idrott ska utreda det hela.

Läs mera:

Nomineringen av omstridd gymnastiktränare står fast - Tränaren: "Jag har kallat prestationer för skit, men aldrig barnen"

Sportjournalisternas förbunds beslut att nominera den omstridda truppgymnastiktränaren Titta Heikkilä till årets tränare väcker bestörtning i medierna.

Läs också