Hoppa till huvudinnehåll

Packat och klart i handbollsligans grundserie – Grankulla IFK till övre slutserien efter dramatisk vändning, Dicken knep andra platsen

Miro Koljonen.
Grankulla IFK och Miro Koljonen vände och vann på hemmaplan. Miro Koljonen. Bild: Matti Matikainen / Handbollsförbundet handboll,Grankulla IFK,miro koljonen

När 18 omgångar av Handbollsligan är spelade är tudelningen av serien klar. Cocks, Dicken, BK-46 och Grankulla IFK spelar vidare i den övre slutserien medan Helsingfors IFK, Sjundeå IF, Åbo IFK och Atlas kämpar om två kvartsfinalplatser i den nedre slutserien. För Pargas IF och Hangö IK är säsongen med största sannolikhet över.

Den sista grundserieomgången innehöll en del spänningsmoment. Att Cocks skulle vinna grundserien var med eller mindre klart, men huruvida Dicken eller BK-46 skulle sluta tvåa var höljt i dunkel.

Inför kvällens omgång stod också Grankulla IFK och Helsingfors IFK på samma poäng på varsinn sida av strecket som skiljer lagen i den nedre och övre slutserien åt.

I jumbofinalen drömde Hangö IK ännu om att sätta punkt för en tung säsong med något annat än ännu en förlust.

Handbollsligan, sista omgången, resultat:

Grankulla IFK - Helsingfors IFK 29–27 (10–14)

HC HIK - PIF 12–31 (5–13)

Åbo IFK - Cocks 24–38 (15–18)

Sjundeå IF - Atlas 31–22 (18–9)

Dicken - BK-46 33–25 (17–12)

IFK-mötet gick i Helsingfors regi, men Grankulla vände och vann

I Grankulla bollhall stod en plats i den övre slutserien på spel i kamratmötet mellan det lokala IFK och gästande IFK från Helsingfors.

Med Ardo Puna i spetsen (sex mål på de första 14 minuterna) rev Helsingfors IFK upp ett försprång direkt i starten och i paus ledde gästerna med fyra bollar, 14–10.

Hemmalaget vägrade ändå ge sig och med Jasper Hellberg, Miro Koljonen och Anthony Hellakoski i spetsen höll Grankulla kontakten under långa stunder av den andra halvleleken.

Miro Koljonen.
Miro Koljonen och Grankulla IFK till övre slutserien. Miro Koljonen. Bild: Matti Matikainen / Handbollsförbundet handboll,Grankulla IFK,miro koljonen

När skillnaden var nere i ett mål med tolv minuter kvar att spela tog Rostislav Grinishin timeout, men nagelbitaren fortsatte ända in i det sista.

Vid tiden 53.26 förde Hellakoski upp hemmalaget jämnsides till 23–23 och Grinishin samlade igen sitt manskap för timeout.

Lagen följdes åt ännu till 27–27, men Hellakoski och Patrik Lång (vid tiden 59.55) såg till att Grankulla IFK fullbordade vändningen.

Grankulla IFK:s tränare Kaj Hagman var besviken på lagets tröga start och många missade lägen.

– Det var en trög match av oss men laget visade fina kämparvilja som ledde till segern. Sist och slutligen gick det helt bra, säger Kaj Hagman.

Grankulla IFK går till den övre slutserien som tabellfyra medan Helsingfors IFK får inleda den nedre slutserien från pole position.

– Vårt problem är att laget inte är helt i form ännu och att alla spelare inte riktigt är redo att axla ansvar ännu. Vi jobbar vidare och säsongen fortsätter. Vi är motiverade och blir starkare ju närmare slutspelet kommer, lovar Grinishin.

De två främsta lagen i den nedre slutserien går till kvartsfinal.

Dicken bättre i Britas

Dicken och BK-46 gjorde upp om andra platsen i serien bakom Cocks och det var slutligen Drumsölaget som avgick med segen i Britas bollhall.

Laget ledde ned fem bollar i paus och vann slutligen med åtta mål, 33–25.

Max och Robin Granlund.
Max Granlund (till höger) öste in mål. Max och Robin Granlund. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,robin granlund

Max Granlund var på prima spelhumör och gjorde nio mål för hemmalaget medan målskyttet fördelades jämnt i Karislaget. Andreas Rönnberg, Linus Sjöman och Sebastian Säkkinen gjorde alla fyra mål på var.

– Vi hade problem med målskyttet genom hela matchen. Vi tvingades jaga hela tiden och hittade aldrig tryggheten. Dicken var det bättre laget idag, medger BK-lotsen Mikael Källman efter matchen.

Segern betyder att Dicken går in i den övre slutserien med ytterligare två poäng fler än BK-46.

De två bästa lagen i den övre slutserien går direkt till semifinal.

Cocks avslutade med seger

I Åbo var det klart att lokala IFK skulle spela vidare i den nedre slutserien medan Cocks kommit till staden endast med ett syfte: Att befästa sin grundserievinst med en seger.

De första tio minuterna i Samppalinna bollhall bjöd på hela 15 mål, men efter den frenetiska inledningen lugnade fyrverkerierna ner sig en aning.

Cocks knep ändå en planelig seger med 38–24.

Storskytten Nico Rönnberg var på strålande spelhumör och gjorde 11 av sitt lags 38 mål.

Peik Sjöblom och Andreas Nyström (5 mål var) stod för offensiven i hemmalagets led.

– Vi hade en helt hyfsad första halvlek, men i andra halvleken visar Cocks sin klass. Bättre laget vann helt klart idag, nu satsar vi på nedre slutserien, säger Robin Karlsson från Åbo IFK.

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg, het målskytt. Nico Rönnberg. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen. Nico Rönnberg,handboll,Riihimäki Cocks

Riihimäkilagets enda poängtapp under säsongen kom i slutet av september i säsongens andra match. Den gången var Dicken bättre med 28–23.

Sjundeå klart bättre

För Sjundeå IF och Atlas stod det inför den sista grundserieomgången klart att det blir spel i den nedre slutserien.

Även om poängskillnaden i tabellen inför kvällens match bara var sex poäng var Sjundeå IF hungrigare i hemmahallen och avslutade grundserien med att vinna inför hemmafansen.

En klar ledning i paus med siffrorna 18–9 blev sist och slutligen en seger med 31–22.

Sten Maasalu gjorde sex mål för hemmalaget medan Gheorge Safronii med sina sex fullträffar var vassast för gästerna.

Poängen från matchen värmer naturligtvis för Sjundeå IF:s del med tanke på att just poäng från inbördesmöten följer med till nedre slutserien, som vidtar om ett par veckor.

– I första halvlek satte vi gasen i botten och matchen som helhet var en behaglig resa, säger Sjundeå-tränaren Teddy Nordling.

De två bästa lagen i den nedre slutserien går vidare till kvartsfinalskedet.

18 raka Hangöförluster

I jumbofinalen i Hangö hyste lokala Hangö IK ännu förhoppningar om att grundserien skulle bjuda på något annat än 18 raka förluster.

Efter 15 spelade minuter hade gästande Pargas IF redan försvunnit i en sexmålsledning, och det greppet om matchen tappade man aldrig.

Slutsiffrorna i Hangö skrevs 31–12 till gästande Pargas IF, vars främsta tuggtänder i offensiven var Fredrik Lundén med sju mål och Sebastian Fagerlund med sex fullträffar.

HIK:s Mathias Sandblom kastar bollen mot mål.
Åtta mål för Sandblom i säsongens 18:e förlust. HIK:s Mathias Sandblom kastar bollen mot mål. Bild: Yle/ Patric Westerlund handboll,Hangö,Västnyland,Pargas,Hangö IK,Pargas IF,Åboland,mathias sandblom

Mathias Sandblom gjorde åtta av Hangö IK:s totalt tolv mål.

Pargas IF vann under grundserien tre matcher. Förutom sina två segrar mot Hangö IK lyckades laget även besegra Åbo IFK i premiäromgången i september.

Varken Pargas IF (6 poäng) eller Hangö IK (0 poäng) spelar vidare i årets serie. Ifall topplagen från herrarnas division ett visar intresse för ligakval, kan säsongen ännu fortsätta för kölagen i årets liga.

MatcherSegrarOavgjortFörlusterMålskillnadPoäng
Cocks181701578-38034
Dicken181602530-37832
BK-46181503543-44130
GrIFK181017439-45021
HIFK18918511-49519
Sjundeå IF18909522-46518
ÅIFK185013459-52210
Atlas185013391-50710
Pargas IF183015397-5086
HC HIK180018327-5510

Så fortsätter man spela efter grundserien

  • Efter den nu avslutade grundserien vidtar spel i en övre och en nedre slutserie. Lagen inleder seriespelet med utgångspoäng som härstammar från lagens inbördesmöten.
  • När de dubbla slutserierna spelats klart vidtar kvartsfinaler, semifinaler och finaler.
  • Lagen på tredje och fjärde plats i den övre slutserien möter lagen på första och andra plats i den nedre slutserien. Matchparen bildas så att den övre slutseriens trea möter den nedre slutseriens tvåa medan fyran i den övre slutserien möter vinnaren i den nedre slutserien.
  • Kvartsfinalerna spelas enligt modellen bäst av fem. Bäst av fem gäller också när vinnarna i respektive kvartsfinaler ställs mot den övre slutseriens etta och tvåa i semifinalerna.
  • Bronsmatchen mellan semifinalförlorarna spelas över två matcher där det sammanlagda resultatet avgör bronsmedaljens öde.
  • FM-finalen våren 2019 spelas mellan semifinalvinnarna och där gäller bäst av fem.
  • Lagen som slutar på plats nio och tio i tabellen kan komma att spela ligakval de två bästa lagen i herrarnas division ett anmält intresse för att kvala uppåt.

Cocks har vunnit sex raka FM-titlar. Senast ett annat lag vann FM-guld var 2012, då mästarlaget hette HC West.

Läs mera:

Cocks mästare efter ny nagelbitare – Tamminen avslöjade transfernyhet som Rönnberg dementerade direkt

Nico Rönnberg gjorde sitt första finalframträdande i slutminuterna av det fjärde mötet mot Dicken. Matchen vände direkt och nu firar Cocks sitt sjätte raka handbollsmästerskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport