Hoppa till huvudinnehåll

Roman Eremenko tillgänglig för landslaget igen – Kanerva lovar inte den tidigare nyckelspelaren en automatisk plats i truppen: ”Måste visa att han förtjänar det"

Roman Eremenko.
Roman Eremenko var en nyckelspelare för Finland före sin dopningsavstängning. Roman Eremenko. Bild: All Over Press Roman Eremenko

Den 13 mars publiceras landslagstruppen som ska inleda EM-kvalet i fotboll mot Italien och Armenien. Enligt landslagstränaren Markku Kanerva kan Roman Eremenko samtidigt vara aktuell för comeback i landslaget.

Kanerva gav beskedet i Bollförbundets nya podd på onsdagen.

Eremenko hade redan tidigare sagt att han kommer att fatta sitt slutliga beslut om spel i landslaget i tid till EM-kvalet. Kanerva berättar i podden att han träffat Eremenko för två veckor sedan.

– Vi möttes och diskuterade allt möjligt i en och en halv timme. Hans beslut var att han är redo att ställa upp för landslaget igen, berättar Kanerva.

– Det är en god nyhet, tillägger han.

Markku Kanerva.
Markku Kanerva. Markku Kanerva. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Markku Kanerva

Enligt Kanerva kommer den tidigare nyckelspelaren ändå ingalunda att särbehandlas.

– Han står på samma linje som alla andra. Han måste visa att han förtjänar en inbjudan. Om Roman sedan blir aktuell kommer vi ännu att säkerställa att han är i spelskick fysiskt, säger Kanerva.

Stängdes av för dopning 2016

Eremenko har representerat Finland i 73 landskamper. Sin senaste landslagsmatch gjorde han 2016, då han också stängdes av för dopning på grund av kokainanvändning.

Eremenko skrev på för Spartak Moskva efter avstängningen, men flyttade till FC Rostov i januari.

Landslagslotsen har följt med Eremenkos takter i den ryska ligan och har varit imponerad av det han sett.

– Spelförståelsen är fortfarande där. Den har inte försvunnit någonstans. Nu i hans senaste match såg man att glöden fortfarande finns där. Han måste bara få tillbaka rutinen nu, säger Kanerva.

Roman Eremenko i Spartak Moskva.
Roman Eremenkos sejour i Spartak Moskva blev kortvarig. Roman Eremenko i Spartak Moskva. Bild: All Over Press Roman Eremenko

Chefstränaren fick också ta ställning till hur Eremenko rent taktiskt skulle kunna passa in i landslagets spelsystem.

– Han är en oerhört mångsidig spelare. Både i Spartak och i Rostov har han spelat såväl på kanten som i mitten. Han kan användas både i anfallet och i speluppbyggandet, säger Kanerva.

– Men samtidigt måste vi utgå från vad hela laget behöver mot t.ex. Italien – vilken formation vi spelar med, vilka bytesspelare det finns till hands och så vidare. Men om han blir inkallad så kommer han nog att spela i mitten. Någon mittback är han inte, påpekar ”Rive”.

EM-kvalet kör igång den 23 mars med en bortamatch mot Italien.

Läs mera:

Tim Sparv välkomnar Roman Eremenko tillbaka till landslaget med öppna armar: ”Är utan tvekan en av de bästa spelarna i landet för tillfället”

En positiv överraskning. Så summerar landslagskapten Tim Sparv beskedet om att Roman Eremenko är aktuell för spel för Finland igen. Förstås behöver vi ändå tid tillsammans för att skapa relationen som vi hade tidigare, säger han till Yle Sporten.

Läs mera:

Okarismatisk segerarkitekt på tapeten i Yle Sportens podd: "Det riktiga testet för Markku Kanerva blir hur han hanterar fallet Roman Eremenko"

Markku Kanerva rider just nu på en framgångsvåg, men hans riktiga test kommer i höst. Dels när matcherna börjar gälla något på riktigt och dels när Roman Eremenkos vara eller icke vara i landslaget ska nå sin lösning. Bland annat detta diskuteras i veckans avsnitt av Yle Sportens podd.

Artikeln och rubriken uppdaterad kl 9.55 med ytterligare information om Kanervas besked.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport