Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv välkomnar Roman Eremenko tillbaka till landslaget med öppna armar: ”Är utan tvekan en av de bästa spelarna i landet för tillfället”

Roman Eremenko och Tim Sparv i farten.
Roman Eremenko och Tim Sparv, här i farten under EM-kvalet 2014. Roman Eremenko och Tim Sparv i farten. Bild: Yle / Tomi Hänninen Roman Eremenko,Tim Sparv

En positiv överraskning. Så summerar landslagskapten Tim Sparv beskedet om att Roman Eremenko är aktuell för spel för Finland igen. Förstås behöver vi ändå tid tillsammans för att skapa relationen som vi hade tidigare, säger han till Yle Sporten.

På onsdagsmorgonen meddelade landslagets chefstränare Markku Kanerva att Roman Eremenko gjort sig tillgänglig för spel i EM-kvalet. Men hur reagerade landslagsspelarna på nyheten? Yle Sporten ringde upp landslagets kapten Tim Sparv för att få svaren.

Landslagskapten Tim Sparv, vilken var din spontana reaktion när du hörde om beskedet?

– Som kapten för landslaget vill jag alltid att de bästa spelarna finns på plats i laget. Roman Eremenko är utan tvekan en av de bästa finländska fotbollsspelarna för tillfället, så jag blev bara glad.

– Roman har sonat sitt straff och är varmt välkommen tillbaka. Nu hoppas jag att han hålls frisk och att han får några matcher där i Ryssland. Inom tid kan han hjälpa oss i landslaget också.

När fick du veta om Eremenkos beslut?

– Samtidigt som alla andra, tror jag. Jag träffade faktiskt Roman på flygfältet här under vintern och snackade med honom lite kort. Jag sade då lite på halvskämt att ”vi ses i mars i Italien”, men hade nog inget hopp om att han skulle kunna vara med i truppen.

– Så det här är en positiv överraskning. För hela laget. Och för finsk fotboll i allmänhet. Jag ser fram emot att spela med honom igen.

Roman Eremenko, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Roman Eremenko var tidigare en av landslagets viktigaste spelare. Roman Eremenko, Finland-Kosovo, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Roman Eremenko,Finlands herrlandslag i fotboll

Du har alltså inte haft närmare kontakt med Eremenko?

– Lite i början av hans avstängning, men de senaste två åren har det varit ganska tyst.

Diskuterade chefstränaren Markku Kanerva det här med dig eller någon annan i laget före det blev offentligt?

– Inte på det sättet. Vi har ju alltid diskussioner under lägren och Romans namn har också kommit upp på tapeten. Men som jag har sagt tidigare så ser jag bara positivt på att han återvänder till landslaget. Vi behöver en sådan kreatör som Roman är.

Vi har nästan ett överflöd av fina fotbollsspelare på positionen. Men Roman har vissa kvaliteter som ingen annan av oss har.― Tim Sparv

Hurudan är den allmänna känslan inom laget – är Roman en spelare som välkomnas tillbaka av de andra spelarna?

– Det tror jag definitivt. Jag har åtminstone inte fått indikationer om något annat. Så ska det vara också. Han har sonat sitt straff och vill spela fotboll igen. Vi ska fokusera på det väsentliga och vi ser alla fram emot att ha honom med i truppen igen.

Tim Sparv.
Tim Sparv. Tim Sparv. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Tim Sparv,fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Helt spelmässigt då, ni har en väldigt lyckad Nations League och ett omdiskuterat men viktigt förberedande läger i Qatar bakom er – behöver truppen en spelare som Roman Eremenko just nu?

– Både resultatmässigt och spelmässigt så har det varit väldigt bra över en längre tid. Nu vet jag ju inte vilken roll tränarna har tänkt åt honom – om det är centralt mittfält eller som släpande anfallare – men vi har en suverän konkurrens just på mittfältet.

– Vi har nästan ett överflöd av fina fotbollsspelare på positionen. Men Roman har vissa kvaliteter som ingen annan av oss har. Han kan slå den där sista passningen, han ser saker som ingen annan ser. Så det skulle vara ett stort plus för laget. Förstås behöver tid tillsammans för att skapa relationen som vi hade tidigare. Att bygga upp ett nytt fundament.

– Vi kommer ändå från en period där vi definitivt har utecklats som lag. Vi har en grund att stå på – en taktik som har lyckats. Det kommer att bli spännande att se hur det går. Vi spelare kommer att göra allt för att få det att fungera.

Taktiskt sett då? Du har ju som du säger själv spelat med Eremenko i landslaget, men det var under Hans Backe – och före det en lång tid under Mixu Paatelainen. Markku Kanerva har ändå sitt eget system. Hur svårt är det för en ny spelare att hoppa in i det och dessutom direkt in i ett EM-kval?

– Det system som ”Rive” har valt – 4-4-2 – är ganska lätt att komma in i. Det är inte så mycket krusiduller på spelet. Alla har spelat det någon gång och vet hur man ska röra sig i presspel och hur man bygger upp i offensiven. Vissa detaljer kommer det förstås beroende på motståndet. Men det är inte det svåraste i världen.

– Eller det finns mer utmanande system att komma in i. Så med tanke på det kommer det nog inte att bli problem för Roman, som ändå är en jäkligt klok spelare och har gedigen landslagserfarenhet. Jag tror att det kommer att bli friktionsfritt.

Läs mera:

Roman Eremenko tillgänglig för landslaget igen – Kanerva lovar inte den tidigare nyckelspelaren en automatisk plats i truppen: ”Måste visa att han förtjänar det"

Den 13 mars publiceras landslagstruppen som ska inleda EM-kvalet i fotboll mot Italien och Armenien. Enligt landslagstränaren Markku Kanerva kan Roman Eremenko samtidigt vara aktuell för comeback i landslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport