Hoppa till huvudinnehåll

Trump "inte glad" över kongressens avtal om gränssäkerhet men ändå redo att godta det

Trump sade under ett regeringssammanträde i Vita huset att han inte är nöjd, men att statsapparaten inte stängs igen
Trump sade under ett regeringssammanträde i Vita huset att han inte är nöjd, men att statsapparaten inte stängs igen Trump sade under ett regeringssammanträde i Vita huset att han inte är nöjd, men att statsapparaten inte stängs igen Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,USA,Vita huset

USA:s president Donald Trump är inte nöjd med det gränsavtal som republikaner och demokrater i kongressen har kommit överens om, men han är beredd att motvilligt godta det.

Trump har tidigare hotat att stänga statsapparaten igen, om kongressen inte lägger fram ett sådant avtal om säkerheten vid USA:s södra gräns som han vill ha.

- Jag kan inte säga att jag är glad, men jag tror inte att ni kommer att se att statsapparaten stängs igen, sade Trump vid ett regeringssammanträde i Vita huset.

Den federala administrationen hölls nyligen stängd i över en månad då Trump inte accepterade den budgetöverenskommelse som kongressen enhälligt hade antagit.

Det nya avtalet innebär att Trump får ännu mindre pengar för gränssäkerheten än i det tidigare avtalet som han förkastade.

88 kilometer ny mur

Demokraterna gick med på att befintliga gränsstängsel kan byggas om för 1,4 miljarder dollar, då Trump skulle ha fått 2 miljarder dollar i det förra avtalet.

Dessutom anslås budgetmedel för nya murar eller stängsel vid ett 88 kilometer långt gränsavsnitt.

Trump krävde ursprungligen 5,7 miljarder för sitt murbygge, men det får han alltså inte om han undertecknar budgetöverenskommelsen så som han antydde i sitt uttalande.

Den demokratiska senatorn Patrick Leahy säger att kongressen röstar om budgetöverenskommelsen senast på torsdag
Den demokratiska senatorn Patrick Leahy säger att kongressen röstar om budgetöverenskommelsen senast på torsdag Den demokratiska senatorn Patrick Leahy säger att kongressen röstar om budgetöverenskommelsen senast på torsdag Bild: . USA,Patrick Leahy

Om han inte gör det så stängs delar av statsapparaten igen från och med fredag.

Trump försäkrade än en gång under sammanträdet att han tänker ta pengar för muren från annat håll, men han förklarade inte hur det kan ske.

Han har tidigare talat om att utlysa nationellt nödläge för att på så sätt kunna använda försvarsmedel för sin mur, men enhälliga demokrater och en stor del av republikanerna har bestämt motsatt sig det.

Ta det som erbjuds

Republikanerna uppmanar nu Trump att ta det som har lagts på bordet och till exempel republikanernas chefsförhandlare, senatorn Ríchard Shelby uppmanade Trump att ge efter.

- Det är ett ganska bra avtal, försäkrade Shelby.

Hans demokratiska motpart, senatorn Patrick Leahy säger att kongressen kommer att rösta om budgetöverenskommelsen och att den antagligen får en klar majoritet bakom sig. Då återstår det för Trump att underteckna avtalet.

- Avtalet går vidare så som det är skrivet, sannolikt på torsdag, sade Leahy, som alltså uteslut möjliga ändringar i överenskommelsen.

Trump påstår att en mur längs gränsen är enda sättet att trygga säkerheten vid gränsen, men demokraterna vidhåller att en mur inte är ett effektivt sätt att trygga gränsen och att förhindra olagliga gränsöverträdelser.

De allra flesta migranter och asylsökande kommer till USA via officiella gränsövergångar och antalet olagliga gränsöverträdelser har minskat dramatiskt under 2000-talet, understryker demokraterna.

Källor: AFP, AP

Läs också