Hoppa till huvudinnehåll

USA:s statsskuld slog nytt rekord - 22 biljoner dollar

Amerikansk tiodollarssedel.
USA:s statsskuld och budgetunderskott fortsätter att växa och att slå nya rekord under de kommande åren enligt kongressens budgetbyrå Amerikansk tiodollarssedel. Bild: EPA/ARNO BURGI amerikansk flagga

USA:s statsskuld har slagit nytt rekord och är nu för första gången över 22 biljoner dollar - det vill säga 22 000 miljarder dollar.

Statsskulden är nu officiellt 22,01 biljoner, uppger det amerikanska finansministeriet i sin dagliga rapport.

Skulden har ökat betydligt sedan Donald Trumps tillträdde som president för drygt två år sedan.

Sedan dess har skulden vuxit från 19,95 biljoner till nuvarande 22.

Det är framför allt Trumps stora skattereform, som gynnade rika samt företag, som har lett till den kraftiga tillväxten av statsskulden och budgetunderskottet

Budgetunderskottet beräknas i år bli minst 897 miljarder dollar - det är drygt 15 procent mer än i fjol.

Skattelättnader betalar inte för sig själva

Trump och republikanerna, som drev igenom skattelättnaderna i december 2017, har försäkrat att reformen betalar för sig själv, men det bestrids av ledande ekonomer i USA.

Kongressens budgetbyrå beräknar att underskottet från och med år 2022 kommer att växa till omkring en biljon per år.

Trump nämnde inte statsskulden eller budgetunderskottet med ett ord i sitt årliga tal till nationen nyligen, trots att republikanerna betraktade dem som centrala problem under demokraten Barack Obamas styre.

Räntorna är i alla fall på en historiskt låg nivå, men många amerikanska ekonomer oroar sig för att den stigande statsskulden gör det svårare i framtiden att reagera snabbt på en ny finanskris genom skattesänkningar eller offentliga investeringar.

Källor: AP, Washington Post