Hoppa till huvudinnehåll

Årets vän bor i Dalsbruk - Susan Holmberg ser de äldres ensamhet

Susan Holmberg i en svart rock och lila scarf lutar mot ett vitt träräcke och tittar upp mot himlen i ett vinterlandskap.
Susan Holmberg i Dalsbruk får utmärkelsen Årets vän av Röda Korset. Susan Holmberg i en svart rock och lila scarf lutar mot ett vitt träräcke och tittar upp mot himlen i ett vinterlandskap. Bild: Amanda Vikman/Yle person,susan holmberg

En sprudlande glad Susan Holmberg öppnar spegeldörren till det gamla, gula trähuset och man känner sig genast välkommen. Köket är varmt och trivsamt och på bordet väntar två pajer och kaffe.

- Pressen har sprungit här både i dag och igår så jag tänkte att något måste jag väl ändå bjuda på, säger hon.

Röda Korsets distrikt i Åboland utser varje år en person till Årets vän. Den här gången föll valet på Dalsbruksbon Susan Holmberg, som blev glatt överraskad av budet.

- Jag låg hemma och var sjuk då Siw Karlsson från Röda Korset ringde. Jag kommer knappt ihåg vad hon sade eller varför just jag blev vald. Men glad blev jag, det känns verkligen roligt, säger hon.

Susan holmberg tar ut en paj ur ugnen.
Susan holmberg tar ut en paj ur ugnen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,susan holmberg

Under julhelgen gick nästan all hennes fritid åt till att ställa allt i ordning för de två flyktingfamiljerna, som anlände i början av januari i år.

Familjerna möttes av bäddade sängar, kylskåp med basvaror och leksaker till barnen.

Susan, vän i glädje, vän i oro och vän i nöd. Värd ett stort tack och uppmuntran.― En av motiveringarna

- Jag har hört att flyktingar får börja med att själva hämta det de behöver på andra ställen. Jag, och andra frivilliga hjälpare tänker att om man har varit på flykt under så många år och äntligen får landa så är det skönt om det finns lite möbler och annat färdigt i bostaden, säger Holmberg.

Möter många ensamma på jobbet

Susan Holmberg är född i Tenala och flyttade till Dalsbruk på 1980-talet. Hon hade ett visst nätverk eftersom en del av släkten bodde här.

- Jag minns då vi som små barn gömde små lappar och kärleksbrev i trädens små skrymslen och vrår som vi senare letade upp med egna kartor. På valborg cyklade vi omkring med majvippor och ballonger på pakethållaren. Det var roligt, minns Holmberg.

Gamal människas händer
Gamal människas händer Bild: Yle/Touko Yrttimaa gamla

Hon frågar sig om barnen leker på samma sätt nu för tiden eller om de känner sig mer ensamma. Hon oroar sig också för alla äldre personer som känner sig ensamma.

Holmberg jobbar vid dagcentret i Hannahemmet dit äldre personer kommer för att umgås och får lite program i vardagen.

- Vi ordnar program tre dagar i veckan, två dagar på svenska och en på finska. Det är så gott som samma program alla tre dagar men vissa personer kommer ändå varje dag. Många säger att det är veckans höjdpunkt.

Susan Holmberg möter människor med respekt, intresse och vänlighet. Hon har ett naturligt sätt att uppmärksamma, glädja och stöda andra genom att visa sin närvaro.― En av motiveringarna

- Julhelger och liknande känns väldigt långa för de här personerna och de längtar efter vardagen. Nästan varje gång hör man att de känt sig så ensamma där hemma, berättar Holmberg.

Strukturen inom äldreomsorgen har förändrats de senaste tio åren så att de som kan klara sig själva bor hemma så länge det går.

Tidigare kunde äldre personer flytta till ett äldreboende och få sällskap även om man var vid relativt god hälsa.

"Ge tid till nära och kära så länge du får ha dem kvar"

Susan Holmberg fick nyligen erfara att det är bra med många vänner.

Strax före flyktingarna anlände föll hon i trappan och skadade knäet, men vännerna hörde av sig snabbt.

- Jag är hopplös på att be om hjälp, men det behövdes inte den gången. Det var så många som sade att de kan handla och hjälpa mig om det behövs. Det kändes så fint, säger hon.

Fyra kvinnor står samlade runt en låda med begangade kläder.
Susan Holmberg och några vänner sorterar barnkläder som donerats till flyktingarna. Fyra kvinnor står samlade runt en låda med begangade kläder. Bild: Amanda Vikman/Yle person,flyktingar dalsbruk

Hon säger att folk har så väldigt bråttom i dag och ger rådet att ta det lite lugnt mellan varven.

- Det är viktigt att alla har vänner. Det kanske skulle vara bra för folk att lite lugna sig och sakta i backarna och tänka mera på sina nära och kära så länge man får ha dem kvar. Ta en kopp kaffe eller ring i bland i stället för att bara skicka ett meddelande, säger hon.

Holmberg vet inte ännu vad hon ska göra på vändagen, men hon tar kanske en kaffe med någon bekant, säger hon.

- Blommor har jag redan fått, säger hon och nickar mot två buketter med tulpaner som står och lyser upp vinterlandskapet i fönstret.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland