Hoppa till huvudinnehåll

De fyra största partierna stöder alla gratis utbildning på andra stadiet - SDP och De gröna vill förlänga läroplikten

Kockstuderande vid Prakticum
Studerande vid yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors. Kockstuderande vid Prakticum Bild: Yle/ Carmela Walder Prakticum,kockar,yrkesutbildning

Samlingspartiet och Centern vill att andra stadiets utbildning ska vara gratis för alla på sikt, medan oppositionspartierna De gröna och SDP i sina valprogram vill höja läropliktsåldern.

De fyra största partierna Socialdemokraterna (SDP), Samlingspartiet, Centern och De gröna stöder alla att andra stadiets utbildning ska vara gratis, men det finns markanta skillnader mellan regeringspartierna och oppositionen.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna och De gröna är betydligt mera radikala i sina valprogram i utbildningsfrågor än regeringspartierna Samlingspartiet och Centern.

Anteckningar på en dator
En andra stadiets utbildning kan bli dyr då böcker, block, pennor och annat studiematerial ska betalas ur egen ficka. Anteckningar på en dator Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,undervisning,Anteckningar,studerande

Socialdemokraterna och De gröna driver på att höja läropliktsåldern och på det sättet göra att utbildningen blir gratis för alla.

Medborgarinitiativet kunde inte godkännas

Trots att stödet är brett för gratis andra stadiets utbildning föll medborgarinitiativet som drev frågan i riksdagen.

Samlingspartiets riksdagsledamot Raija Vahasalo förklarar att det berodde på att initiativet inte var formulerat som ett lagförslag, det handlade alltså om teknikaliteter.

Katri Kulmuni i ljust hår i tröja med svartvit-blommigt tryck.
Centerns Katri Kulmuni tvivlar på att pengarna räcker till att göra andra stadiets utbildning gratis redan under nästa regeringsperiod. Katri Kulmuni i ljust hår i tröja med svartvit-blommigt tryck. Bild: Jaakko Martikainen/Centerns bildbank katri kulmuni,Centern i Finland

Centern slår i sitt utbildningspolitiska program fast att partiet stöder tanken att andra stadiets utbildning ska vara gratis, men på sikt.

Centerns riksdagsledamot Katri Kulmuni tvivlar på att pengarna räcker till för att förverkliga målet under nästa regeringsperiod.

- Jag är inte säker på att nästa regeringen kan göra det. Därför har vi försökt skapa olika instrument såsom stöd för elever från familjer med låga inkomster.

Samlingspartiet prioriterar småbarnspedagogiken

Samlingspartiet publicerar sitt valprogram först i slutet av februari och partikansliet vill inte säga något om vad partiet vill kring andra stadiets utbildning.

Samlingspartiets riksdagsledamot Raija Vahasalo sitter i kulturutskottet som har hand om utbildningsfrågor.

Hon anser precis som Centerns Katri Kulmuni att det är svårt att få pengarna att räcka till för att göra andra stadiets utbildning gratis för alla under nästa regeringsperiod.

Leksaker
Leksaker Bild: Maria Sbytova/Mostphotos småbarnsfostran,lek (barnlek),Barnträdgård,barn (familjemedlemmar),gemenskaper,kreativitet,fritid,barndom,barn (åldersgrupper),barnomsorg,leksaker,dagis

Samlingspartiet vill först satsa på att ge barn en bättre grundutbildning. Partiet vill prioritera småbarnspedagogiken och grundskolan.

SDP och De gröna vill höja läropliktsåldern

Socialdemokraterna vill att gymnasier och yrkesinstitut ska vara gratis och att läroplikten höjs. Partisekreterare Antton Rönnholm säger att partiet ser det som en investering på framtiden.

- Ifall de unga inte får en utbildning efter grundskolan och därför blir utanför arbetslivet kommer kostnaderna att vara mycket högre för samhället i framtiden, säger Rönnholm.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm
Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm säger att partiet vill höja läropliktsåldern. SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm Bild: Pekka Tynell / Yle Finlands Socialdemokratiska Parti,partisekreterare

De gröna vill också att andra stadiets utbildning ska vara gratis och obligatorisk för alla. Det står i partiets utbildningspolitiska program som spikades i november.

De gröna planerar att finansiera gratis andra stadiets utbildning med att ta bort stöden för sådant som är skadligt för miljön såsom stöd för fossila bränslen. Det här kommer fram i partiets skuggbudget.

Läs också