Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt slovakiskt VM-guld i storslalom – Honkanen tog karriärens bästa mästerskapsplacering

Petra Vlhova lyfter skidorna i luften.
Petra Vlhova tog Slovakiens första VM-guld. Petra Vlhova lyfter skidorna i luften. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ alpint,Petra Vlhová

Det blev inget VM-guld för storfavoriten Mikaela Shiffrin i damernas storslalom. I stället var det Petra Vlhova som skrev historia som den första slovakiska världsmästaren i alpin skidåkning. Riikka Honkanen lyckades ta sig in bland de 30 bästa.

Mikaela Shiffrin har vunnit hälften av alla storslalomtävlingar den här säsongen och allt fokus var på henne inför dagens tävling i VM. Men hon lyckades inte leva upp till de högt ställda förväntningarna.

Shiffrin låg på fjärde plats efter det första åket och avståndet upp till guldet blev för stort. Amerikanskan plockade en placering i den hårda vinden i det andra åket och landade på en bronsmedalj.

Guldet gick till Petra Vlhova som knep Slovakiens första VM-guld i alpint. Vlhova som tog silver i kombinationen tidigare i VM gjorde ett starkt andra åk och klättrade förbi Viktoria Rebensburg som ledde efter det första åket.

Rebensburg tappade mycket tid i sista delen av backen och gick ge sig med 14 hundradelar mot Vlhova.

– Jag var överraskad över att jag ledde då jag gick i mål. Jag gjorde en del misstag i det andra åket. Jag är verkligen glad över guldet. Äntligen kunde jag visa vem Petra Vlhova är.

– Jag förväntade mig verkligen inte att vinna idag. Det är stort för mig, laget och hela landet, säger Vlhova i sin segerintervju.

Honkanen in i topp 30

De finländska förhoppningarna i damernas storslalom stod till Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen. Båda tappade mycket tid tidigt i det första åket och låg på 37:e respektive 40:e plats inför det andra.

Honkanen lyckades ändå göra sin bästa insats i ett mästerskap då hon klättrade till en slutlig 29:e plats efter det andra åket. Honkanen gick i mål 5,50 efter segraren Vlhova.

Mästerskapsdebutanten Pykäläinen förlorade med nästan åtta sekunder till Vlhova men klättrade två placeringar i det andra åket till en 38:e plats.

Resultat:

1. Petra Vlhova SVK 2.01,97
2. Viktoria Rebensburg GER +0,14
3. Mikaela Shiffrin USA +0,38
4. Ragnhild Mowinckel NOR +0,50
5. Federica Brignone ITA +0,87
-------------------
29. Riikka Honkanen FIN +5,50
38. Erika Pykäläinen FIN +7,83