Hoppa till huvudinnehåll

Kofverhag gård är såld - tidigare styrelsen krävs på skadestånd

Stort hus vid havet, gråsten.
Kofverhag gård ligger på en naturskön plats på Hangö udd. Stort hus vid havet, gråsten. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,nymanska stiftelsen

Kofverhag gård i Hangö har sålts för en betydande summa. Det är en privatperson som har köpt gården.

Nymanska stiftelsernas tidigare ordförande R. Kenneth Wrede hyrde tidigare gården för en rätt så låg hyra.

Båthus vid vattnet som nu är bastu. Rött.
Båthuset vid Kofverhag gård. Båthus vid vattnet som nu är bastu. Rött. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,bastur,båthus,nymanska stiftelsen

En ny styrelse som består av tre personer föreslås enligt ta över de nymanska stiftelserna.

De tre styrelsemedlemmarna skulle vara vara diplomingenjörerna Tom von Weymarn och Tuomo Lähdesmäki samt ekonomen Johan Kronberg.

Advokatbyrån Nordia meddelar att att det har gjorts en specialrevision och som ett resultat av den kommer stiftelserna att kräva den tidigare styrelsen på skadestånd.

Stiftelserna vansköttes

Det var för knappt två år sedan som Patent- och registerstyrelsen utsåg advokat Antti Hannula till god man för de vanskötta nymanska stiftelserna.

Den tidigare styrelsen som leddes R. Kenneth Wrede hade då avgått.

Gamla fotografier på en flygel.
Kofverhag gård var tidigare Trygwe och Hjördis Nymans hem. Gamla fotografier på en flygel. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,fotografier,trygwe och hjördis nymans stiftelse

De nymanska stiftelserna består av Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse samt av Sarfvik-Nymans stiftelse, som har bildats för samma ändamål.

Stiftelsernas pengar skulle användas till allmännyttiga ändamål. I stället har största delen av tillgångarna gått till driften av gården och till rättsprocesser.

Kofverhag gård var makarna Trygwe och Hjördis Nymans tidigare hem.

Hufvudstadsbladet var först med nyheten.

Artikeln ändrades (15.02.2019 klockan 7:45) så att hänvisningen till Hbl togs bort.