Hoppa till huvudinnehåll

Landssorg utlyst i Nordmakedonien - minst 14 döda i bussolycka

Räddningsarbetare och nyhetsjournalister runt olycksbussen nära Skopje på onsdag kväll.
Räddningsarbetare och nyhetsjournalister runt olycksbussen nära Skopje på onsdag kväll. Räddningsarbetare och nyhetsjournalister runt olycksbussen nära Skopje på onsdag kväll. Bild: EPA-EFE/FROSINA NASKOVIC Bussolycka,Makedonien,trafikolycka

Premiärminister Zoran Zaev har utlyst två dagars landssorg i Nordmakedonien efter den svåra bussolyckan nära huvudstaden Skopje på onsdag kväll. Minst 14 personer dog och ett 30-tal skadades.

Bussen, med ett 50-tal passagerare, girade plötsligt tvärs över en motorväg och kraschade genom ett räcke ner i en ungefär 10 meter djup ravin. Olyckan inträffade drygt 20 kilometer väster om Skopje.

Sju personer bekräftades döda redan på olycksplatsen och sju andra avled senare på sjukhus, berättade Nordmakedoniens hälsominister Venko Filipce.

Invånare i en närliggande by och förbipasserande försökte hjälpa olycksoffren redan innan räddningsarbetarna hunnit fram.

Frivilliga hjälpare: Många hade fastnat under bussen

- Med mina grannar hjälpte jag tre människor att ta sig ut ur bussen. Men det var mycket svårt med resten av dem, för de hade fastnat under bussen, berättade Festim Rusani för nyhetsbyrån AFP.

- Där var en flicka, en ung kvinna, hon var vid liv när vi försökte hjälpa henne, hon hade fastnat. Hon förlorade sina ben, men hon andades fortfarande. Hon dog där. Det var så traumatiskt, tillade Rustani.

Borgmästaren i staden Gostivar, ungefär 80 kilometer väster om Skopje nära gränsen mot Kosovo, uppgav att de flesta ombord på bussen var arbetare som var på väg hem till Gostivar.

Några av de skadade uppges vara i kritiskt tillstånd, så dödssiffran riskerar att stiga.

Olycksorsaken är tillsvidare oklar.

Makedonien bytte officiellt namn till Nordmakedonien på tisdagen.

Källor: AFP, AP

Läs också