Hoppa till huvudinnehåll

Nytt företag börjar dela ut VN och Hangötidningen i Västnyland - morgonutdelningen fortsätter

Tidning sticker ut från postlåda
Tidning sticker ut från postlåda Bild: Yle/Fredrika Sundén tidningar,dagstidning,postlådor,post,Östnyland (tidning),tidningen östnyland

Det finlandssvenska mediebolaget KSF Media fortsätter dela ut koncernens papperstidningar om morgnarna i Västnyland. KSF ger ut bland annat Västra Nyland och Hangötidningen.

KSF har ingått ett avtal med en belgisk distributör - PPP - som tar över efter Posten i höst.

KSF Media bryter avtalet med Posten som ville höja priset för distributionen i Västnyland.

- Efter att Posten aviserat en mycket kraftig prishöjning i Västnyland hade vi två alternativ. Antingen kunde vi välja att byta distributör eller att låta alla tidningar delas ut med postens dagsutdelning, något vi inte ville gå in för, säger KSF Medias vd Anna Hellerstedt till bolagets tidningar.

Postcykel
KSF avslutar samarbetet med Posten i stora delar av Västnyland. Postcykel Bild: Nathalie Lindvall Posti Group Abp,Posti (Estland),jakobstad

De av KSF Medias prenumeranter som i dag får tidningarna på morgonen, fortsätter alltså få dem på morgonen i höst. Utan nya arrangemang skulle de här prenumeranterna ha börjat få sin papperstidning med dagsposten.

Dessutom kommer centrala områden i Ingå, Tenala och Bromarv att komma med i morgonutdelningen från och med september 2019.

KSF Medias vd är ändå försiktig i sina formuleringar.

- Det är viktigt att poängtera att Posten fortsättningsvis är en mycket viktig partner för oss, de står för en stor del av utdelningen av KSF Medias tidningar i stora delar av landet, säger Hellerstedt.

Posten delar fortfarande ut tidningarna till exempel i Sjundeå, Lojo och Kyrkslätt.

PPP använder andra företag för utdelningen

PPP beskrivs som det största privata distributionsbolaget av dagstidningar och veckotidningar i Belgien, med verksamhet även i Frankrike, Storbritannien och Finland. De har enligt uppgifter till tidningen Västra Nyland sedan tidigare i Finland skött distribution åt bland annat HSS Media i Österbotten.

Tidningarna Östnyland, Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
Tidningarna Östnyland, Hufvudstadsbladet och Västra Nyland. Bild: Patrick Holmström KSF Media,Östnyland (tidning),Hufvudstadsbladet,Västra Nyland (tidning)

PPP delar inte själv ut tidningarna utan samarbetar med privata företag som sköter den egentliga utdelningen.

Enligt Jens Lillsunde, vd för PPP i Finland, har det inte varit svårt att hitta samarbetspartner i Österbotten. Han tror heller inte att det blir det i Västnyland, som han kallar ett tacksamt och företagsamt område.

KSF Media ger ut tidningarna Hbl, Västra Nyland, Hangötidningen/Hangon lehti, Östnyland och Loviisan Sanomat.