Hoppa till huvudinnehåll

Resetrubbel störde inte Kaisa Mäkäräinen – ruskigt stark skidåkning bäddade för efterlängtad pallplacering

Kaisa Mäkäräinen ler efter en tävling.
Kaisa Mäkäräinen fick le efter sprinten i Salt Lake City. Kaisa Mäkäräinen ler efter en tävling. Bild: EPA-EFE/ANDREA SOLERO skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Kanske börjar det vända mot det bättre hållet för Kaisa Mäkäräinen. I dagens sprint i Salt Lake City flög hon fram i spåret och missade bara ett skott. Det gav en andra plats i tävlingen och ett bra utgångsläge inför lördagens jaktstart.

Resan från Canmore till Salt Lake City var inte den lättaste för Kaisa Mäkäräinen. Efter missade och inställda flyg anlände hon till den tidigare OS-orten nästan två dygn senare än planerat.

Men väl framme så verkade det inte som att resan skulle ha påverkat nämnvärt. Finländskan var ruskigt snabb i spåret och på vallen höll hon ihop skyttet bättre än på länge.

Mäkäräinen sköt fullt i liggande men direkt i stående skyttet kom en bom. Hon lyckades ändå samla sig efter den missen och prickade de fyra återstående tavlorna.

Straffrundan kostade segern

En straffrunda gjorde dock att segern gled Mäkäräinen ur händerna då Marte Olsbu Röiseland, som även hon var snabb i spåret, sköt fullt. Norskan vann tävlingen med 11,5 sekunder före Mäkäräinen som tog sin sjätte pallplacering den här säsongen.

Mäkäräinen var den enda av åkarna på pallen som åkte på en straffrunda. Trean Franziska Hildebrand sköt fullt och gick i mål 21,4 sekunder efter Olsbu Röiseland.

Ett fall framåt blev det också för Laura Toivanen som gjorde sin bästa insats den här säsongen med en 49:e plats. Suvi Minkkinen sköt fullt i tävlingen men då skidfarten inte är den bästa blev det en 60:e plats för hennes del.

Dagens pallplacering betyder också att Mäkäräinen ligger bra till inför lördagens jaktstart. Då är det dagens resultat som ligger till grund för startordningen och Mäkäräinen går med andra ord ut i spåret som tvåa.

Resultat:

1. Marte Olsbu Röiseland NOR 19.47,6 (0)
2. Kaisa Mäkäräinen FIN +11,5 (1)
3. Franziska Hildebrand GER +21,4 (0)
4. Monika Hojnisz POL +23,9 (1)
5. Anastasija Kuzmina SVK +28,2 (1)
6. Kamila Zuk POL +39,4 (0)
-------------------
49. Laura Toivanen FIN +2.42,8 (2)
60. Suvi Minkkinen FIN +3.06,8 (0)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport