Hoppa till huvudinnehåll

”Samma gamla Kimi” redo för säsongsstarten i nya stallet – kommer med pik mot Ferrari: Här ligger fokus mer på racing och mindre på politik

Kimi Räikkönen skrattar
Kimi Räikkönen. Kimi Räikkönen skrattar Bild: XPB Images Formel 1,Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen börjar bli varm i kläderna i sitt nya stall Alfa Romeo (tidigare Sauber). Nästa vecka kör försäsongstesterna i gång i Barcelona och Räikkönen är positiv. Om alla kan fortsätta att göra sitt bästa så kan det gå riktigt bra, säger han.

Kimi Räikkönen håller just nu på att förbereda sig för sin 17:e säsong i formel 1. Nästa vecka bär det av till Barcelona för de första testerna. Räikkönen har lämnat tiden i Ferrari bakom sig och nu gäller det att prestera i Alfa Romeo.

Under ett PR-evenemang fick Räikkönen frågan om flytten från Ferrari till Alfa Romeo har gjort honom mer avslappnad.

– Jag vet inte. Vissa stall har mer saker på sin agenda, det är mycket politik inblandat, i andra är det mindre eller inget alls. Här är omgivningen mer avslappnad, här ligger fokus mer på racing och mindre på politik och skitsnack. Jag tror det är lättare för alla, säger han.

Testerna en indikation på hur stallet ligger till

Stallet kommer att presentera säsongens bil på måndag och Räikkönen blir den första av stallets förare att testa den. Räikkönen säger att han inte har så stora förväntningar på det första testet. Det är som sagt testdagar som det handlar om.

– Redan efter de första varven tror jag att en förare får en känsla av vad som är bra och dåligt. Naturligtvis ger testerna oss en indikation om hur det kan gå men man ska inte läsa in för mycket i resultaten, det blir bara spekulationer.

– Det är positiva känslor nu och om alla kan fortsätta att göra sitt bästa så kan det gå riktigt bra, säger han.

Kimi Räikkönen kör Alfa Romeos bil
Räikkönen körde med säsongens bil på torsdagen. Kimi Räikkönen kör Alfa Romeos bil Bild: xpbimages.com Formel 1,Kimi Räikkönen

Den erfarne föraren men inte i nyckelroll

När säsongen startar i Australien den 17 mars är det första gången på 18 år som Räikkönen tävlar för det schweiziska stallet. 2001 var han en ung förare som gjorde sin första säsong i formel 1, nu är han en veteran i sammanhanget och tidigare världsmästare.

– Jag är fortfarande samma person, visst jag har mer erfarenhet efter så många år i sporten. Generellt så tror jag inte att jag har förändrats speciellt mycket. När man blir äldre ser man saker och ting på ett annat sätt men inombords är jag samma gamla Kimi, säger han.

Räikkönen kommer att köra tillsammans med Antonio Giovinazzi i Alfa Romeo. Den 25-årige italienaren har bara kört två formel 1-lopp tidigare i karriären och det faller sig naturligt att Räikkönen ska ha en nyckelroll i stallet.

Men så vill han inte se på saken.

– Jag är den mer erfarne föraren men båda är här för att göra vårt bästa för stallet. Det är många som är viktiga och har nyckelroller i stallet och ingen är större än någon annan, säger han.

Källor: Autosport, Motorsport , Grand Prix 247