Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle live: Föräldrar och elever vid Oxhamns skola marscherade för en frisk skola

Staden Jakobstads åtgärder räcker inte till, det anser föräldrar och elever vid Oxhamns skola. För att öka trycket på beslutsfattarna ordnade föräldrar och Hem och skola föreningen vid Oxhamns skola i Jakobstad en manifestation. Yle Österbotten sände direkt.

På torsdagen ordnades en manifestation för en frisk skola. På fredag stannar elever vid Oxhamns skola hemma.

- Det är underbart att så många människor är med, säger Marcela Grannas vars dotter Paloma har stora besvär med inneluften i skolan.

Yle Österbotten har tidigare berättat om problemen med inomhusluften vid Oxhamns skola i Jakobstad.

På onsdag meddelade staden att den mest akuta situationen med inomhusluften vid Oxhamns skola får en tillfällig lösning. Staden har beslutat flytta delar av undervisningen till Optima och Campus Allegro.

Paloma och Marcela Grannas.
Paloma Grannas tillsammans med mamma Marcela Grannas Paloma och Marcela Grannas. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,Oxhamns högstadium,Oxhamns högstadium Jakobstad,paloma grannas

- Jag är rörd, väldigt många har slutit upp idag, det är vändag och allt, säger Irene Strömberg som är ordförande för Hem och Skola föreningen.

- Nu vill vi också att hösten säkras så att Annexet inte skall behöva användas.

Lösningen är ett steg i rätt riktning men mycket finns kvar att göra säger Petra Nylund, förälder och ledamot i Hem och skola-föreningen Triolen vid Oxhamns skola.

För att sätta press på beslutsfattarna stod man därför fast vid planerna att ordna en manifestation för en frisk skola under torsdagen.

- Det är jättemånga som reagerar och har problem med inneluften, säger eleven Emilia Ståhl.

- Det är kul att så många faktiskt bryr sig om det här, säger kompisen Jennie Sandlin.

På fredag kommer det att ordnas en skolstrejk och föräldrar uppmanas hålla sina barn hemma. Det är elever i årskurs 6-9 i Oxhamns skola som kommer att strejka på fredag.

Föräldragruppen har också startat ett upprop för en frisk skola. På torsdag förmiddag hade 750 personer undertecknat uppropet.

Manifestationen inleddes med en marsch på torsdagseftermiddagen. Då gick elever och föräldrar från skolan till torget där de överlämnade uppropet till beslutsfattarna.

Yle Österbotten sände direkt från manifestationen.