Hoppa till huvudinnehåll

Vem tror du vinner en Oscar 2019?

Närbild på en Oscarsstatyett.
Snart är det igen dags för: and the Oscar goes to... Närbild på en Oscarsstatyett. Bild: © A.M.P.A.S.(r). All rights reserved Oscars,2018

Den 91. Oscarsgalan hålls den 25 februari och Svenska Yles Oscarsnillen Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén spekulerar i vem de tror vinner. Håller du med dem?

Bästa film

Nicke: Personligen skulle jag ge priset åt underbara A Star Is Born. Men akademin har inte gett Cooper en nominering för bästa regi så det talar aningen emot den. Det står med andra ord mellan Roma och The Favourite. Misstänker att The Favourite tar hem priset i år. Roma får nöja sig med priset för bästa utländska film.

Silja: Hoppas på Green Book, misstänker att det blir Roma.

Bästa film

Bohemian Rhapsody
27.5% (74 röster)
A Star Is Born
24.9% (67 röster)
Roma
15.6% (42 röster)
The Favourite
10.8% (29 röster)
Green Book
10.0% (27 röster)
BlacKkKlansman
5.6% (15 röster)
Black Panther
4.5% (12 röster)
Vice
1.1% (3 röster)
Antal avgivna röster: 269

Bästa regi

Nicke: I kategorin bästa regi tror jag vi direkt kan ta bort Adam McKay och Pawel Pawlikowski. De har båda varsin statyett från tidigare. Så då står det mellan herrarna Alfonso Cuarón för Roma, Spike Lee för BlackKklansman och Yorgos Lanthimos för The Favourite.

Cuaron vann en oscar för bästa regi senast han regisserade en film, Gravity (2014). I år är han nominerad i hela fyra kategorier. Spike Lee är nominerad för första gången någonsin i den här kategorin. Otroligt men sant. Han fick ett hederspris år 2016. Men kanske akademin nu vill kompensera för tidigare uteblivna nomineringar?

Lanthimos får priset för bästa film så då kan vi räkna med att Cuarón får ta emot priset för bästa regi än en gång.

Silja: Alfonso Cuarón vinner, med Lanthimos som god tvåa.

Bästa regi

Alfonso Cuarón - Roma
40.9% (63 röster)
Spike Lee - BlacKkKlansman
27.3% (42 röster)
Giorgos Lanthimos - The Favourite
15.6% (24 röster)
Adam McKay - Vice
9.1% (14 röster)
Paweł Pawlikowski - Cold War
7.1% (11 röster)
Antal avgivna röster: 154

Bästa kvinnliga huvudroll

Nicke: Glenn Close är relativt given att vinna för The Wife. Sex tidigare nomineringar men noll vinster talar sitt klarspråk för den här omtyckte Hollywoodlegenden. Personligen skulle jag ge priset åt debutanten Lady Gaga som är fenomenal i årets bästa film A Star Is Born. Hon får dock nöja sig med ett tröstpris då hon tar hem statyetten för bästa originallåt "Shallow" från samma film.

Silja: Glenn Close kommer att vinna, men Olivia Coleman är henne tätt i hälarna.

Bästa kvinnliga huvudroll

Lady Gaga - A Star Is Born
49.5% (94 röster)
Glenn Close - The Wife
30.0% (57 röster)
Olivia Colman - The Favourite
10.0% (19 röster)
Yalitza Aparicio - Roma
7.4% (14 röster)
Melissa McCarthy - Can You Ever Forgive Me?
3.2% (6 röster)
Antal avgivna röster: 190

Bästa manliga huvudroll

Nicke: Det står i princip mellan Christian Bale för Vice och Rami Malek för Bohemian Rhapsody. Men Bale har vunnit tidigare, Malek är nominerad för första gången och Cooper har fyra nomineringar från förr men noll vinster.

I år fyller han på med ytterligare tre nomineringar. Förutom bästa manliga huvudroll har han chans att vinna för bästa film och bästa manus baserad på förlaga. Malek har medvind. Tippar att hans porträttering av Freddie Mercury ger honom vinsten.

Silja: Personligen hade jag gärna överräckt statyetten till Cooper. Eller Mortensen. Eller Bale. Men misstänker att Malek får den.

Bästa manliga huvudroll

Rami Malek - Bohemian Rhapsody
59.9% (124 röster)
Bradley Cooper - A Star Is Born
19.8% (41 röster)
Viggo Mortensen - Green Book
10.1% (21 röster)
Christian Bale - Vice
8.7% (18 röster)
Willem Dafoe - At Eternity's Gate
1.4% (3 röster)
Antal avgivna röster: 207

Bästa kvinnliga biroll

Nicke. En intressant kategori i år. Alla fem är värda priset. Emma Stone och Rachel Weisz är båda nominerade för The Favourite. De har båda varsin statyett från förr så de lär inte vinna och rösterna delas säkert mellan dem. Marina De Tavira är superb i Roma men tror inte hon vinner den här gången.

Det står mellan Amy Adams för Vice och Regina King för If Beale Street Could Talk. Amy Adams är nominerad för sjätte gången men har aldrig vunnit tidigare. Men det känns som att Regina King kommer att ta priset eftersom filmen i sig inte fått nomineringar för varken film eller regi, vilket är en skandal om du frågar mig! Amy Adams lär få vänta lite till. King tar det här.

Silja: Segern går till Rachel Weisz. Amy Adams har varit bättre och Regina King får inte tillräckligt mycket draghjälp av filmen i sig.

Bästa kvinnliga biroll

Emma Stone - The Favourite
32.0% (40 röster)
Rachel Weisz - The Favourite
23.2% (29 röster)
Regina King - If Beale Street Could Talk
22.4% (28 röster)
Amy Adams - Vice
14.4% (18 röster)
Marina de Tavira - Roma
8.0% (10 röster)
Antal avgivna röster: 125

Bästa manliga biroll

Nicke: Om jag allsmäktigt fick bestämma skulle jag ge alla pris i världen åt Sam Elliot för hans väldigt rörande storebrorsskildring i A Star Is Born. Men tyvärr kommer han inte att vinna. Mahershala Ali som redan har en birollsoscar för sin prestation i Moonlight får göra utrymme i prisskåpet för en gyllene gubbe till. Han är strålande i Green Book.

Silja: Tror på Sam Elliot - speciellt med tanke på att både Cooper och Gaga blir utan.

Bästa manliga biroll

Mahershala Ali - Green Book
36.4% (48 röster)
Sam Elliott - A Star Is Born
32.6% (43 röster)
Adam Driver - BlacKkKlansman
19.7% (26 röster)
Sam Rockwell - Vice
6.8% (9 röster)
Richard E. Grant - Can You Ever Forgive Me?
4.5% (6 röster)
Antal avgivna röster: 132

Yle Teema & Fem och Arenan sänder Oscarsgalan live kl 1.30 - 6.30 natten till måndagen den 25.2.
Det hela inleds med röda mattan, själva galan börjar kl. 3.00

Svenska Yle bjuder på svenskt referat med Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén via flerljud.

25.2 kl. 20.00 visas Oscarsgalan i repris med finsk text på Yle Teema & Fem och på Arenan finns galan i sin helhet under sju dagar.

en arbetare bär på en enorm, inplastad oscarsstatyett
Riktigt så här stora är Oscarsstatyetterna inte. en arbetare bär på en enorm, inplastad oscarsstatyett Bild: EPA/MICHAEL NELSON Oscars,oscarsstatyett,Oscarsgalan 2013

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.