Hoppa till huvudinnehåll

Alexander, 15, vill ha arbetserfarenhet – sommarjobbshjälpen i Ingå lärde honom att skriva ansökan och cv

Alexander Engberg sitter vid en dator och får hjälp av Linda Loimijoki.
Alexander Engberg får praktiska tips och råd av ungdomsledaren Linda Loimijoki. Alexander Engberg sitter vid en dator och får hjälp av Linda Loimijoki. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,ungdomsarbete,sommarjobb,linda loimijoki

Sommarjobb ger erfarenhet och pengar åt unga men att hitta jobb kan vara svårt om man inte gjort det förut. I Ingå hjälper kommunen ungdomar på traven på flera olika sätt.

En stor skylt möter besökarna på Ingå bibliotek. Den informerar om kommunens sommarjobbshjälp som är till för ortens ungdomar.

Strax intill sitter ungdomsarbetarna Linda Loimijoki och Janne Lahtia vid ett bord. Bordet är fullt av informationsblad, redo att delas ut.

Linda Loimijoki och Janne Lahtia sitter vid ett bord i ett ljust bibliotek.
Linda Loimijoki och Janne Lahtia hjälper unga som är på jakt efter ett sommarjobb. Linda Loimijoki och Janne Lahtia sitter vid ett bord i ett ljust bibliotek. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,ungdomsarbete,ungdomsarbetare,sommarjobb,Janne Lahtia

Sommarjobbshjälpen har i uppgift att hjälpa unga skriva ansökan, cv och tipsa om var jobbannonserna finns.

En ny grej för i år är sommarjobbssedeln som kommunen erbjuder företag som vill anställa Ingåbor födda 2001, 2002 och 2003.

- Det skulle vara roligt att få ut ordet om sommarjobbssedeln. Jag tror de flesta inte är medvetna om den, säger Linda Loimijoki.

En mörkhårig kille sitter och läser om sommarjobbssedlar på nätet.
Unga kan läsa om sommarjobbssedeln på kommunens webbplats. En mörkhårig kille sitter och läser om sommarjobbssedlar på nätet. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,ungdomsarbete,sommarjobb,sommarjobbssedel

Janne Lahtia tycker det är bra att kommunen stöder företag som anställer unga. Ett företag som anställer en ung Ingåbo får 300 euro i stöd för fyra veckors jobb. Är anställningen två veckor lång är stödet 150 euro.

- Kanske det är lättare att få ett sommarjobb då företagare får lite pengar, säger Lahtia och tillägger att kravet är att tonåringen är bosatt i Ingå. Företaget kan finnas i vilken kommun som helst.

Sommarjobb för första gången

Efter en stund dyker 15 år gamla Alexander Engberg upp vid sommarjobbshjälpens bord. Han har aldrig sommarjobbat förut men den här sommaren kan det vara dags.

- Mina föräldrar säger att jag borde börja sommarjobba och jag kan nog gärna ta emot lite extra pengar, säger han.

Alexander Engberg sitter vid en dator och tittar in i kameran.
Alexander Engberg, 15, tror nog han ska lyckas få ett sommarjobb i år. Alexander Engberg sitter vid en dator och tittar in i kameran. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,ungdomsarbete,sommarjobb,sommarjobbssedel

Han har redan krokarna ute för att få ett sommarjobb. Han har frågat på butiken där han var prao.

- Jag vet inte riktigt om jag ska få det men jag ska fara dit igen nästa vecka.

Engberg berättar att han lärde känna butikens ägare ganska bra under praotiden. Det gjorde att det inte kändes så farligt att gå in och höra sig för om sommarjobb.

- Men skulle det vara någon främmande så skulle det vara lite skrämmande, säger han.

Jobb ger innehåll i cv:t

Nu vill Alexander Engberg ändå lära sig att skriva en riktig jobbansökan och ett cv. Det är saker som inte är så värst bekanta för honom sedan tidigare.

- Jag har hört om det men inte gjort så mycket sådant i skolan.

Han har ingen aning om hur mycket sommarjobb det erbjuds i Ingå men han är rätt så hoppfull om att han ska få ett.

- Mest hoppas jag få lite arbetserfarenhet, något mer att skriva in i cv:t, säger han.

Det är en liten kommun och konkurrensen är hård, speciellt för under artonåringar. Så det gäller att ha en bra ansökan och cv― Linda Loimijoki

Ungdomsledaren Linda Loimijoki hjälper Alexander Engberg att ansöka om en sommarjobbssedel. Sedan börjar går de igenom beståndsdelarna i en arbetsansökan.

En kvinna sitter med penna och papper och försöker lära en kille att skriva CV.
Att skriva en jobbansökan är något nytt för femtonåriga Alexander Engberg. En kvinna sitter med penna och papper och försöker lära en kille att skriva CV. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,ungdomsarbete,sommarjobb,linda loimijoki

Sommarjobbssedeln hade Engberg hört talas om via föräldrarna och han ger kommunen tummen upp för initiativet.

- Det sporrar väl ungdomarna mer för det är kanske lättare att hitta jobb, tror han.

En skylt där det står Sommarjobbshjälpen. I bakgrunden skymtar två personer vid ett bord.
Ingå kommuns ungdomssektor ordnar sommarjobbshjälpen två gånger i år. En skylt där det står Sommarjobbshjälpen. I bakgrunden skymtar två personer vid ett bord. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,ungdomsarbete,ungdomsarbetare,sommarjobb,Janne Lahtia

Trots att Linda Loimijoki och hennes kollega Janne Lahtia satt i biblioteket i fyra timmar så var det bara Alexander Engberg som besökte sommarjobbshjälpen just den här dagen.

Traktens unga har ändå möjlighet att få tips och råd igen den 28 februari. Då ordnas sommarjobbshjälpen på Uncan klockan 16-20.

Loimijoki hoppas fler tar vara på möjligheten att få hjälp.

- Det är en liten kommun och konkurrensen är hård, speciellt för under artonåringar. Så det gäller att ha en bra ansökan och cv!