Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: Vad händer dagen efter valet?

Gymnasiestuderande Oscar Stenbacka i vasa med grafik för hashtaggen femtioelvafrågor och pratbubbla med frågan regeringsbildning?
Oscar Stenbacka i Vasa undrar hur regeringsbildningen går till efter valet. Gymnasiestuderande Oscar Stenbacka i vasa med grafik för hashtaggen femtioelvafrågor och pratbubbla med frågan regeringsbildning? Bild: Svenska Yle / Elin Willows. Grafik: Lasse Grönroos riksdagsval,politik,studerande,frågor,Oscar Stenbacka

Oscar Stenbacka går i gymnasiet i Vörå. Han har en fråga om vad som sker efter att rösterna i riksdagsvalet är räknade och de olika partiernas medlemmar gått hem från respektive valvakor.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Frågor har skickats in till oss och vi har sedan ställt dem till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

– Vad händer efter att valresultatet är klart dagen efter valet? Och hur går regeringsbildningen i Finland till? frågar Stenbacka.

Åsa von Schoultz är professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet och får svara på frågan.

- Oscar har en väldigt bra fråga. Det är mycket relevant att veta hur regeringsbildningen går till och det är också relativt enkelt att svar på, säger hon.

Åsa von Schoultz konstaterar att det är knepigt att säga vad som är ett “bra” eller ett “dåligt” valresultat.

professor Åsa von Schoultz porträtt utomhus på vintern vid statsvetenskapliga fakulteten med gula byggnader oskarpt i bakgrunden.
Professor Åsa von Schoultz säger att partierna är strateger som aktar sig för att göra sig omöjliga som samarbetspartners. professor Åsa von Schoultz porträtt utomhus på vintern vid statsvetenskapliga fakulteten med gula byggnader oskarpt i bakgrunden. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos professor,Helsingfors universitet,Statslära,åsa von schoultz

De politiska partierna tenderar att tolka siffrorna enligt det synsätt som får dem själva att framstå i så förmånlig dager som möjligt.

Tv-sändningarna från valvakorna talar ju dock sitt tydliga språk.

Den kommande statsministern brukar vi hitta på den valvaka där folk lyckligt kramar om varandra med glädjetårar i ögonen och korkar champagneflaskor efter att valresultatet är klart.

Socialdemokraternas Antti Rinne firra valseger på Paasitorni i Helsingfors 2015. Applåderar med munnen öppen.
Socialdemokraternas Antti Rinne var glad på valvakan år 2015 trots att hans parti klarade sig uselt. Socialdemokraternas Antti Rinne firra valseger på Paasitorni i Helsingfors 2015. Applåderar med munnen öppen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Antti Rinne,val

På de valvakor där de börjar städa undan smörgåsarna och folk går iväg mot garderoben för att hämta jackan redan innan Tv-Nytts reporter har hunnit rycka partiledaren i ärmen för att be om en kommentar; där hittas statsministern sannolikt inte.

I Finland har man en princip eller överenskommelse om att det partiet som blir störst i valet inleder och leder förhandlingarna med de övriga partierna om nästa regering.

- Så som det ser ut nu enligt opinionsmätningarna så är det Socialdemokraterna och Samlingspartiet som ligger ganska bra till för att bli största parti. När valet väl är klart vet vi vilket parti som kommer att leda regeringsförhandlingarna och sannolikt också lägga rabarber på posten som statsminister, säger hon.

Juha Sipilä spänner kravatten 2019.
Vinnaren får bli statsminister och leder förhandlingarna om ny regering. Juha Sipilä spänner kravatten 2019. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Centerpartiet

Det finns dock ingen lagstadgad automatik på att det är just det största partiet som får statsministerposten, utan det baserar sig på överenskommelser och tradition.

Åsa von Schoultz säger dock att det inte finns någon orsak att tro att det inte skulle gå så även i detta riksdagsval. Statsministerportföljen är ju den mest eftertrakade av dem alla.

- Den som leder sonderingsarbetet och förhandlar om hur nästa regering ska se ut kommer också att själv vilja sitta på statsministerposten, konstaterar hon.

Ministerportföljer
De bästa ministerportföljerna tas av de största partierna. Ministerportföljer Bild: Yle lagbeslut

Som vi sett de senaste åren i Finland och nu senast i Sverige så är förhandlingarna inget som sker i en handvändning.

Det är många rynkade pannor, politikerna ror och hopar och det ställs ultimatum. Som sedan kompromissas. Och vissa partier är mer kompis med varandra än vissa.

En regering där de medverkande partierna inte kan samarbeta alls tenderar varken att bli effektiv eller långvarig.

Vaga vallöften visar att partierna förberett sig på regeringsförhandlingarna redan innan

Hur mycket har partierna förberett sig på alla eventuella valutgångar på förhand, för att sedan vara så välförberedda som möjligt när man ska börja tävla om ministerposter?

- Partier är ju strategiska aktörer i väldigt stor utsträckning. De är naturligtvis förberedda för olika scenarier. Vi ser också att partierna positionerar sig ganska tydligt i valrörelsen, säger hon.

Det gäller alltså att läsa mellan raderna och gräva bland snömoset för att förstå vad partierna egentligen har tänkt sig och vem annan de kan tänka sig samarbeta med.

- Det kan vara svårt att upptäcka om man inte är väldigt insatt. Men man kan tolka partiernas uttalanden om vem som skulle kunna samarbeta med vem. De flesta partier aktar sig väldigt noga för att göra sig väldigt omöjliga som samarbetspartners, säger von Schoultz.

Laura Huhtasaari som presidentkandidat på Sanninfinländarnas valvaka 2018
Efter valkvällen följer förhandlingar och man måste ibland kompromissa. Laura Huhtasaari som presidentkandidat på Sanninfinländarnas valvaka 2018 Bild: Yle/Björn Karlsson Laura Huhtasaari,Sannfinländarna,Valvaka

Att partierna på förhand har förberett sig på svåra regeringsförhandlingar kan man se på hur deras vallöften ser ut inför valet.

Alltför strikta och tydliga löften är inte bra, för då kan det hända att man blir tvungen att äta upp sin hatt och sina ord ifall de övriga partierna vid förhandlingsbordet ställer hårt mot hårt.

Då är kompromissen den enda utvägen ifall man inte vill ställa sig i opposition med förlorarna och missa chansen att vara med i regeringen och påverka.

- Istället väljer man att presentera sina vallöften på ett sätt så de är tillräckligt vaga för att vara förhandlingsbara i en regeringsförhandling, konstaterar hon.

Läs också

Val