Hoppa till huvudinnehåll

Filmen Hölmö nuori sydän vann prestigefyllt pris i Berlin

Kiira och hennes väninnor poserar för en selfie.
Kiira och hennes väninnor poserar för en selfie. Bild: Uwa Iduozee Selma Vilhunen,Rosa Honkonen

Den finska filmen Hölmö nuori sydän tog hem Kristallbjörnen, det vill säga Berlinalens huvudpris för filmer riktade till ungdomar.

Hölmö nuori sydän vann i kategorin Generation 14plus under filmfestivalen i Berlin, även kallad Berlinalen. I kategorin tävlar filmer som har en ung målgrupp i åldern 14 och uppåt.

Filmen är regisserad av Selma Vilhunen, manuskriptet är skrivet av Kirsikka Saari och den är producerad av Elli Toivoniemi och Venla Hellstedt.

Selma Vilhunen och Kirsikka Saari.
Regissör Selma Vilhunen och manusförfattare Kirsikka Saari. Selma Vilhunen och Kirsikka Saari. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen Selma Vilhunen,Kirsikka Saari,Stupid Young Heart

Hölmö nuori sydän utspelar sig i östra Helsingfors. Det är en uppväxtberättelse med teman som tonårsgraviditet och förortsliv.

Huvudrollerna spelas av Rosa Honkonen och Jere Ristseppä. De övriga centrala rollerna spelas av Pihla Viitala, Katja Küttner, Ville Haapasalo och Abshir Sheikh Nur.

Filmen hade premiär under filmfestivalen i Toronto i september 2018. Den har visats i biosalongerna i Finland sedan oktober och den har hittils haft drygt 65 000 åskådare.

Hölmö nuori sydän är också nominerad i sex olika kategorier när den finländska filmbranschens mest framstående verk och filmskapare premieras med Jussistatyetter om en dryg månad.

Läs mera:

Hon är Finlands filmkvinna i Berlin – tävlar om prestigefyllt pris under Berlinalefestivalen

”Det kändes lite som karriärens höjdpunkt”, säger filmregissören Selma Vilhunen efter att hennes Hölmö Nuori Sydän fått sin internationella Europapremiär i Berlin.

Läs också