Hoppa till huvudinnehåll

Fin stämning på vänskapskafé i Helsingfors – ”Trevligt med vuxet sällskap”

I förgrunden kaffekoppar, i bakgrunden deltagare i vänskapskaféet i Luckan i Helsingfors.
Vänskapskaféet arrangerades på Luckan i Helsingfors. I förgrunden kaffekoppar, i bakgrunden deltagare i vänskapskaféet i Luckan i Helsingfors. Bild: Yle / Hanna Othman ensamhet,vänskapskafé i helsingfors

På vändagen ordnades ett Vänskapskafé på Luckan i Helsingfors. Det var ett samarbete mellan Svenska Yle, Luckan i Helsingfors och Röda Korset.

Tanken var att folk som känner att de vill träffa lite nya vänner skulle få mötas upp och dricka kaffe och äta något smått tillsammans.

Det skulle ha rymts fler runt bordet men de som var på plats trivdes. Det fördes många intressanta samtal mellan deltagarna som var i olika åldrar.

Skylt som det står "välkommen på vänskapskafé" på.
Skylten utanför Luckan uppmanade folk att stiga in. Skylt som det står "välkommen på vänskapskafé" på. Bild: Yle / Hanna Othman Luckan,vänskapskafé i helsingfors

- Jag läste om evenemanget på Svenska Yles webbplats och blev nyfiken. Det har varit trevligt och jag tycker det borde ordnas mera sådant här, säger Erica.

Siv säger att hon dels lockades till vänskapskaféet för att hon ville träffa andra svensktalande.

- Om det ordnas på nytt så tar jag dessutom med en vän, säger Siv.

En tredje deltagare säger att hon saknat vuxet sällskap att prata med och därför tittade in på Luckan.

En kaffekopp på bordet.
En kaffekopp på bordet. Bild: Yle / Hanna Othman Kopp,vänskapskafé i helsingfors

Kulturproducent Anna Keto på Luckan är också nöjd med evenemanget och tyckte stämningen var mysig.

- Jag tror att det finns ett behov för en sådan här grej och tycker att det gärna kunde ordnas på nytt.

Många studier visar att det finns väldigt många 20-30 åringar som känner sig ensamma och Anna Keto funderar att det kunde vara bra att också nå ut till dem till nästa träff.

- Det är kul att föra samman olika åldrars människor, säger Keto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.