Hoppa till huvudinnehåll

Grannarnas besvär förkastades - nu kan minkfarmen öppna i Lovisa

Farmmink
Farmmink Bild: Yle/Roger Källman minkfarm

Planerna på en minkfarm i Mickelspiltom i Lovisa kan bli verklighet. Högsta förvaltningsdomstolen har förkastat grannarnas besvär.

Jan-Olof Hommas på Johofarm är inte överraskad över Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

- Bra att det har tagit slut den här cirkusen. Jag tycker att den tre år långa besvärsprocessen har dragit ut på tiden helt tillräckligt, säger Hommas.

Johofarm beviljades miljölov för minkfarmen i december 2015.

östnyland, mickelspiltom
Ungefär vid ensilagebalarna vill Johofarm bygga sina minkhallar. östnyland, mickelspiltom Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Hommas har inte gett upp planerna på en minkfarm. Exakt när det blir och hur stor verksamheten ska vara beror på marknadsläget.

- De planerna jag har nu är att börja med tusen honor. Det är hälften av mitt nuvarande miljölov. Det är tillräckligt stor risk att börja med halva mängden, man kan inte slå igång hur stort som helst från början. Lite realist måste man vara, säger Jan-Olof Hommas.

Johofarm ska göra en luktutredning om minkfarmen blir av

Tretton grannar besvärade sig i april 2016 över planerna att bygga minkfarmen. Det som grannarna främst oroat sig för är lukten från minkfarmen.

Högsta förvaltningingsdomstolen kräver att Johofarm gör en luktutredning. Jan-Olof Hommas ser det inte som något hinder, det är bara en extra uppgift.

- Det är bedrövligt att det ska vara så lätt för vem som helst att sätta käppar i hjulet när andra försöker starta någon sorts verksamhet. Däremellan gnälls det i byarna att ingen satsar och det är bara pensionärer och landsbygden dör ut, kommenterar Hommas besvärsprocessen.

Om Johofarm kör igång med verksamheten måste de göra en utredning om hur lukterna sprids på ett område på 500 meter från hallarna där minkarna ska bo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland