Hoppa till huvudinnehåll

Hundar och katter ska registreras — registret tas i bruk år 2022

Två hundar och två katter.
Två hundar och två katter. Bild: Mostphotos/bonzami emmanuelle hund,katt

För att främja hundars hälsa och för att motarbeta valpfabriker ska ett hundregister införas. I ett senare skede ska även kattägare registrera sina djur.

Med djurens bästa för ögonen kräver Jord- och skogsbruksministeriet att hundar ska registreras från och med år 2022.

Samtidigt ska djuren få en identifieringsmärkning.

- Med den obligatoriska identifieringsmärkningen vill vi särskilt motarbeta valpfabriker och förebygga illegal införsel av hundar samt göra det lättare att skicka hem herrelösa hundar, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C).

Ministern beskriver dessutom åtgärderna som ett stort steg för att förbättra hundarnas hälsa.

Privata aktörer ska ha hand om registret

Enligt Jord- och skogsbruksministeriet börjar lagberedningen för ett hund- och kattregister redan i år.

- Det är hög tid för oss att driva frågan vidare eftersom flera europeiska länder redan har infört bestämmelser om identifieringsmärkning och registrering av hundar, säger Leppä.

Det är än så länge oklart när katterna ska börja registreras, men hundregistret ska finnas som förebild för kattregistret.

En vuxen hunds nos som böjer sig ner och snusar på en liten kattunge. Djuren är på en sommargrön gräsmatta.
Puss! Den här lurviga duon måste registreras om några år om de ska bo i Finland. En vuxen hunds nos som böjer sig ner och snusar på en liten kattunge. Djuren är på en sommargrön gräsmatta. Bild: Mostphotos/Ulf Ekström hund,katt,kattunge

Tanken är att privata aktörer har hand om registren, men hur de ska utformas och fungera får vi veta först när Livsmedelsverket är klart med sin upphandling av registren.

Hösten 2018 kom ett förslag om ett hundregister till riksdagen i samband med att propositionen om lagen om djurs välbefinnande överlämnades.

Ungefär 35 procent av de finländska hushållen har husdjur, enligt den rapport som Jord- och skogsbruksministeriet har låtit göra om hund- och kattregister.

Enligt en uppskattning finns det cirka 700 000 hundar och 600 000 katter som sällskapsdjur i Finland.