Hoppa till huvudinnehåll

”Jag borde ha lyssnat på min fru” – Marcus Grönholm ville för mycket i minicomebacken

Marcus Grönholm kör i Sverige
Marcus Grönholm kör i Sverige Bild: EPA-EFE/Nikos Mitsouras rally,Marcus Grönholm

Snurrningar och en dikeskörning präglade Marcus Grönholms dag i det svenska VM-rallyt. Den dubble världsmästaren var tvungen att kasta in handduken efter fyra specialsträckor men kommer att köra vidare på lördag. Vi kör väl först och putsar banan, säger han till Yle.

En förare som väckt stor uppmärksamhet i det svenska VM-rallyt är Marcus Grönholm. Världsmästaren från 2000 och 2002 valde att göra en minicomeback det här veckoslutet och köra sin första VM-deltävling på nio år.

Grönholm låg bra till efter den inledande korta specialsträckan men på fredagsförmiddagen gick det på tok. På en sträcka körde han in i en snödriva och på en annan körde han i diket.

Grönholm säger att han gick in i tävlingen med tanken att ta det lugnt men han klarade inte av det. Han ville helt enkelt för mycket.

– Huvudet sade att jag skulle satsa men det fanns inte noter eller rytm för att klara av att köra i den här farten. Det kändes roligt och bra, jag ville satsa trots att jag inte borde ha gjort det.

– Jag har varit borta så länge att man inte bara kan komma hit och köra med de här bilarna. Jag borde ha lyssnat på min fru då hon frågade vad jag skulle hit och göra, säger Grönholm till Yle.

Marcus Grönholm
Marcus Grönholm. Marcus Grönholm Bild: EPA-EFE/Micke Fransson/TT rally,Marcus Grönholm

Kör vidare på lördag

Då Grönholm snurrade första gången frågade han kartläsaren Timo Rautiainen hur mycket tid de tappade. Kartläsarens svar var att Grönholm inte skulle bry sig om det.

– Det var min standardfråga förr i tiden, att fråga hur mycket tid vi tappade, skrattar Grönholm.

Trots att det bara blev fyra specialsträckor på fredagen så kommer Grönholm att försöka fullfölja rallyt. Om bilen är i skick fortsätter han köra på lördag tack vare rally 2-reglerna.

– Vi ska nog köra igenom det här rallyt, så att det blir en bättre känsla. Vi kör väl först och putsar banan för de andra förarna, säger han.

Blåvitt i topp efter dagens specialsträckor

Då åtta specialsträckor är avverkade i de värmländska skogarna är det finländska färger i täten. Teemu Suninen leder VM-rallyt med två sekunder före Ott Tänäk.

Jari-Matti Latvala låg tvåa inför dagens sista specialsträcka men körde av vägen och tappade massvis med tid.

Esapekka Lappi ligger femma inför lördagen då åtta specialsträckor körs. Bland annat klassiska Vargåsen med Colins Crest som är ett av de mest spektakulära hoppen på hela VM-kalendern.

Resultat SS8/19:

1. Teemu Suninen Ford 1.11.05,3
2. Ott Tänak Toyota +2,0
3. Andreas Mikkelsen Hyundai +17,8
4. Elfyn Evans Ford +28,6
5. Esapekka Lappi Citroen +42,0

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

"Oj, oj, oj och aj, aj, aj" – Marcus Grönholm åkte ut på tre specialsträckor i rad och tvingades till sist bryta i det svenska VM-rallyt

Marcus Grönholm hade svårt att hållas på vägen i sin rallycomeback som blev kortvarig. På specialsträcka 3 fick åskådare hjälpa honom ur snödrivan och på specialsträcka 4 var det slutligen färdigåkt efter att finländaren kört till skogs. Esten Ott Tänak leder VM-rallyt i Sverige men skuggas av tvåan Teemu Suninen och trean Jari-Matti Latvala.