Hoppa till huvudinnehåll

Kommissarie Olavi Merihaara har evakuerats till förhörsrummet: "Vattenskadorna i polishuset åtgärdas inte genom att knäppa med fingrarna"

Den fuktskadade polisstationen i Borgå feb. 2019
Smältvattnet rinner längs med polishusets ytterväggar. Den fuktskadade polisstationen i Borgå feb. 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Polis,fuktskada

Polisstationen i Borgå står inför omfattande renoveringar. Var polisen ska arbeta medan renoveringarna pågår klarnar på måndag.

Kommissarie Merihaara är, som han själv uttrycker det, "evakuerad" till ett litet förhörsrum på polisstationen i Borgå.

Orsaken är de vattenskador som upptäcktes för en vecka sedan.

Faktum är att kommissarie Merihaara nog långt före det känt att något i huset inte stämmer.

- Jag blev misstänksam eftersom jag mår bra på andra platser, men på jobbet försvinner min röst, det kliar i halsen, näsan rinner och huvudet värker. Någonting är fel i huset, säger Merihaara.

Den fuktskadade polisstationen i Borgå feb. 2019
Vissa rum torkas redan. Den fuktiga luften blåses ut genom plasttrattarna i fönstren. Den fuktskadade polisstationen i Borgå feb. 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Polis,polisstation

Rummen avskärmas med plast och ska torkas

Också förhörsrummet där kommissarie Merihaara arbetar är ett tillfälligt arbetsrum. Det ska plastas in och torkas och Merihaara vet inte var han kommer att arbeta medan polishuset renoveras.

- Just nu förbereds renoveringsarbetena. En del av polisstationens rum måste avskärmas eftersom de ska torkas och då lyckas inte arbetet där. Det som nu krävs av poliserna är flexibilitet, säger kommissarie Olavi Merihaara.

Det som ännu är oklart är var man ska hitta ersättande rum. Alternativen är att försöka ordna med rum inom polisstationens väggar eller att försöka hitta ersättande lokaler externt.

- Saken måste beaktas från olika synvinklar, men på måndag (18.02) ska problemen kartläggas. Då ska vi fundera på hur renoveringen ska åtgärdas och vad det betyder för vårt arbete, säger Merihaara.

Polisarbete och renovering sida vid sida?

Även om det kanske finns ersättande rum i huset, är det inte sagt att de lämpar sig för polisernas arbete.

- Det som bör klargöras är för det första om det alls är möjligt att till exempel kunna ordna med nätförbindelse och andra förbindelser till rummen och för det andra hur renoveringen påverkar polisernas dagliga arbete, förklarar Merihaara.

En viktig sak enligt Merihaara är också om det överhuvudtaget är klokt att försöka arbeta i ett hus där en omfattande renovering pågår.

- Det här kommer att kräva en grundlig utredning av professionella, men ur min synvinkel sett är det onödigt att försöka undfly eller bortförklara problemens storlek och art. Mängden fukt som trängt in i husets konstruktioner är så pass stor. De åtgärdas nog inte genom att knäppa med fingrarna, säger Merihaara.