Hoppa till huvudinnehåll

Konstvänner har mycket att upptäcka i den förnyade Konsthallen i Borgå: "Hon är förväntande och tillkallande"

Staty i Borgå konsthall.
Staty i Borgå konsthall. Bild: Yle/Mikael Kokkola Yrjö A. Jäntti,konstutställningar,bildkonst,Borgå,Henrik Lindqvist

Borgå museum har efter en paus på många år igen botaniserat i Yrjö A. Jänttis stora konstsamling.

Hon välkomnar alla besökare. Stilla, evigt och inbjudande. En självklar mittpunkt i hela Konsthallen.

- Visst är hon det och inger en förväntande och tillkallande känsla, säger utställningskoordinator Henrik Lindqvist. Hon är det första man ser då man kommer in i hallen.

Den förgyllda gipsstatyn i halvfigur, Syn från 1933, har skapats av Gunnar Finne och ingår i Jänttis konstsamlingar. Efter en lång väntan är det nu dags att ställa ut nya verk ur samlingen, som omfattar över tusen verk.

Henrik Lindqvist bland samlingarna.
Henrik Lindqvist. Henrik Lindqvist bland samlingarna. Bild: Yle/Mikael Kokkola Yrjö A. Jäntti,konstutställningar,bildkonst,Borgå,Henrik Lindqvist

Tanken var ursprungligen att förnya utställningen vart tredje år. Nu har det gått sju.

- Det handlar om resursfrågor, att välja verk och restaurera samt rama in dem är en ganska krävande uppgift för Borgå museum, som har hand om samlingen. Det handlar om en stor process.

Den förra versionen i Konsthallen i Konstfabriken visade främst verk från 1950-talet fram till Yrjö A. Jänttis död. Konstverk han hade samlat på under den tiden.

Nu bjuder utställningen i Konsthallen också på verk från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

- Vi vill nu visa upp en bredare helhet av allt som finns i samlingen, säger Henrik Lindqvist.

Bilkonst i konsthallen.
Till höger Rafael Wardis porträtt av Yrjö A. Jänttis mor. Bilkonst i konsthallen. Bild: Yle/Mikael Kokkola Yrjö A. Jäntti,konstutställningar,bildkonst,Borgå,yrjö a. jänttis konstsamling

Statyer i konsthall
Statyer i konsthall bildkonst,konstutställningar,Yrjö A. Jäntti,Borgå,yrjö a. jänttis konstsamling

Yrjö A. Jäntti var WSOY:s generaldirektör under åren 1952–68. Han donerade sin stora konstsamling till Borgå stad 1984. Länge hade konstsamlingen ett eget museum i WSOY-huset.

I rummet längst in i Konsthallen får nu omkring 140 verk möta publiken. Utställningen består av allt från grafik och målningar till miniatyrskulpturer.

- Här finns nu också hela familjen avbildad. Hans fru och barn som statyetter av Essi Renvall, själv är Yrjö A. Jäntti på plats i Väinö Aaltonens tolkning.

På vägarna hänger tavlor av erkända konstnärer: Hugo Simberg, A.W Finch, Sam Vanni, Elin Danielson-Gambogi samt Rafael Wardi

Med finns också kända Borgåkonstnärer som Stig Fredriksson, Karin Hellman och Juhani Linnovaara.

- Nu kommer vi säkert att försöka få en lite snabbare rotation på de konstverk som finns i samlingen. Åtminstone beträffande de många grafikbladen.

Statyer i konsthall.
Statyer i konsthall. Bild: Yle/Mikael Kokkola Yrjö A. Jäntti,konstutställningar,bildkonst,Borgå,yrjö a. jänttis konstsamling

Hela Konsthallen har genomgått en liten metamorfos. Vid entrén tar nu personalen emot besökarna i form av disk och museishop.

Den stora salen är sig lik. Artoteket Konsta har blivit mindre och så finns det ett helt nytt litet rum, Fickan, som är tänkt att härbärga mediekonst.

- Att ha ett eget rum för den genren är ganska unikt för gallerier i den här storleksklassen, säger Henrik Lindqvist. För den idén svarar Borgåkonstnären Kirisi Kaulanen.

Inne i den mörklagda Fickan visas videokonstnären Milla Moilanens verk Wanted.

- Det är ganska heavy tema med arkivmaterial från Uppsalas institut för rasbiologi. Animationen tar itu med frågan vad som egentligen är normalt.

I Konsthallen pågår nu Mikko Junturas utställning Missed fram till den tredje mars.

Verk av Hugo Simberg.
Hugo Simberg, Dödens trädgård. Verk av Hugo Simberg. Bild: Yle/Mikael Kokkola Yrjö A. Jäntti,konstutställningar,bildkonst,Borgå,Henrik Lindqvist