Hoppa till huvudinnehåll

På tv idag: Guldklockorna klämtar för Hirscher – storslalomkungen krasslig inför debuten i Åre

Österrike väntar fortsättningsvis på sitt första guld i alpina VM i de svenska fjällen. Marcel Hirscher om någon är kapabel att frälsa den skidtokiga nationen trots att superstjärnans förberedelser inte varit optimala.

Vad och var?

Herrarnas teknikgrenar inleds med storslalom. Grenen som enligt vissa utmanar störtloppet om att kallas för kungsgrenen bland de alpina disciplinerna.

Precis som i torsdagens damtävling kommer avgörandet att falla på kvällskvisten då det andra åket startar klockan 18.45.

De 60 snabbaste tar sig till den andra omgången. Precis som i världscupen startar de 30 främsta i omvänd ordning i det andra åket.

Storslalomherrarna har haft en otroligt lång paus sedan den senaste tävlingen. Det har gått hela 34 dagar sedan världscupdeltävlingen i Adelboden.

Vem och varför?

Förhandsfavoriten heter Marcel Hirscher för att han är Marcel Hirscher. Österrikaren har vunnit fem av årets sex storslalomtävlingar i världscupen, är regerande världsmästare och vann OS-guld i Pyeongchang.

29-åringen som har vunnit storslalomcupen de senaste fyra säsongerna förväntas kamma hem Österrikes första guld i Åre. Senast de rödvita blev utan ett VM-guld var 1987 i Crans-Montana.

En av landets absolut populäraste idrottare har ändå varit förkyld och haft ont i halsen inför debuten i Åre. Trots de mindre bakslagen är han den åkaren som alla måste besegra för att ha en chans till segern.

Herrarna som vill förstöra Hirschers planer på att vinna VM-guld nummer sju heter Henrik Kristoffersen, Alexis Pinturault och Zan Kranjec.

Henrik Kristoffersen är en stark medaljkandidat.
Henrik Kristoffresen är en stark medaljkandidat. Henrik Kristoffersen är en stark medaljkandidat. Bild: EPA-EFE/EXPA/JFK/APÅ Henrik Kristoffersen

Norrmannen Kristoffersen väntar fortfarande på sin första VM-medalj efter att ha slutat tvåa gånger fyra i St. Moritz 2017. Även från VM 2015 har 24-åringen en fjärdeplats.

Sveriges stora hopp i tävlingen är Matts Olsson. Värmlänningen ådrog sig en hjärnskakning på träning i början av månaden och hans storslalomform är ett litet frågetecken. Johan Wallner är den senaste svensken att knipa en VM-medalj i storslalom då han tog brons 1993.

Finland ställer upp med trion Samu Torsti, Arttu Niemelä och Elian Lehto. De två sistnämnda gör sin stortävlingsdebut i Åre. Torsti som i OS slutade på en hyfsad 17:e plats försöker rädda sin säsong med en lyckad tävling i Olympiabacken i Åre. Vinterns hittills bästa resultat kom i Adelboden där Torsti var 28:a.

När och hur?

Första åket startar klockan 15.15 och sändningen i TV2 och på Arenan en kvart tidigare. Andra åket rullar igång klockan 18.45.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell har hand om det svenskspråkiga referatet.

VM avslutas under helgen med damernas och herrarnas slalom. Båda tävlingarna sänds på Yles kanaler.