Hoppa till huvudinnehåll

Stort vattenläckage i Ristikarifastigheten i Jakobstad - vatten står på golvet i flera våningar

Vattenskadat klassrum i Ristikari skola i Jakobstad.
Vatten på golvet i ett klassrum i Ristikari skola i Jakobstad. Vattenskadat klassrum i Ristikari skola i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman vattenskador,klassrum,Jakobstad,ristikari skola

Ristikari skolfastighet i Jakobstad har drabbats av ett stort vattenläckage och staden har satt in pumpar för att pumpa bort vattnet. Skolan står för tillfället tom på grund av inneluftsproblem.

Vatten på golvet i ett klassrum i nedlagda Ristikari skola i Jakobstad.
Vatten på golvet i ett klassrum i nedlagda Ristikari skola i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman. vattenskador,skolbyggnad,Jakobstad,ristikari skola

Vattenskadan upptäcktes på torsdagen och har troligen uppstått i vindsvåningen där det finns ett handarbetsklassrum med handtvättfat. Vattnet rann för fullt när skadan upptäcktes och har runnit genom hela byggnaden som är fyra våningar hög plus vindsvåningen.

Ristikari skola var Språkbadsskola tidigare

Ristikari skola fungerade som språkbadsskola tills inneluftsproblemen gjorde att skolan måste tömmas. Den har stått tom sedan dess och enbart grundvärmen har varit påslagen.

Vattenskador i Ristikari skola i Jakobstad.
Vattenskador i Ristikari skola i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman vattenskador,skolbyggnad,Jakobstad,Korridor,ristikari skola

- Eventuellt har ett rör rostat eller frusit sönder, säger tekniske direktören i Jakobstad, Rune Hagström.

svarta tavlan i nedlagda Ristikari skola i Jakobstad
Vårterminen 2015 var den sista i Ristikari. svarta tavlan i nedlagda Ristikari skola i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman. Jakobstad,grundskolan,skolbyggnader,ristikari skola

Enligt Hagström är det för tidigt att säga hur stora skadorna är och om de går att åtgärda. Den äldsta delen av tegelbyggnaden är från slutet av 1920-talet och fastigheten är skyddad i detaljplanen och får inte rivas.

Vatten i mellanbjälklagen

För närvarande håller man på med att pumpa vatten ur byggnaden och att borra hål i mellanbjälklagen för att komma åt vattnet.

- Det kan finnas allt möjligt isoleringsmaterial där, torv kutterspån och mossa, säger Rune Hagström.

Ett saneringsföretag håller som bäst på och försöker tömma fastigheten på vatten. Företaget skall också göra en bedömning av skadornas omfattning.

Nedlagda Ristikari skola i Jakobstad.
Ristikari skola. Nedlagda Ristikari skola i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,skolbyggnad,ristikari skola

Läs också