Hoppa till huvudinnehåll

Tilläggsbudget: Staten behöver 270 miljoner mera lån, extra pengar till migration och brottsförebyggande

Mynt i staplar
Mynt i staplar Bild: Mostphotos / Andrey Popov pengar,mynt,affärer,public budget,tillväxt (samhälleliga fenomen),investering

Fem miljoner euro till att förebygga sexualbrott, mera resurser för att övervaka äldreomsorgen. Det är några av de utgiftsposter som finansministeriet vill sätta mera pengar på i år.

Finansministeriet har publicerat sitt förslag till tilläggsbudget, den första för år 2019.

Ett förslag är att fem miljoner euro ska gå till att förebygga sexualbrott där offren är barn eller unga. I den här summan ingår pengar för bland annat nätpolis och för att hindra grooming och andra slag av trakasserier i skolor.

4,8 miljoner euro ska gå till migrationsverket Migri för säkerhetsåtgärder i samband med immigration.

Det finns också mera resurser för övervakning av tjänster för äldre, barn och funktionshindrade. Det är tänkt att 15 eller 16 årsverken ska läggas till.

Det sker en del förändringar i den totala summan som finns till förfogande.

I tilläggsbudgeten har extra utgifter på omkring 80 miljoner euro skrivits in, samtidigt som statens intäkter verkar bli ungefär 190 miljoner euro lägre än tidigare budgeterat.

Därmed måste staten ta ett extra lån på 270 miljoner euro.

Tilläggsbudgeten ska gå via regeringen innan den behandlas i riksdagen nästa vecka.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Viisi miljoonaa seksuaalirikosten torjuntaan, lisää väkeä vanhuspalveluiden valvontaan – valtiovarainministeriö julkaisi lisäbudjettiehdotuksensa av Robert Sundman.