Hoppa till huvudinnehåll

Vatten läcker in även i nya fastigheter – snön och de snabba väderomställningarna har skapat bråda dagar för takreparatörer

Istappar.
Istappar. Bild: Yle/Jonas Blomqvist vinter,istapp

Många väljer att bo i nya fastigheter för att undvika reparationer. Men hur många kollar om taket håller för Finlands vinter och väderomställningar? För i det fallet är inte ens en nybyggd fastighet en garanti för en problemfri tillvaro.

Bolaget Turun Kiinteistöässä, som utför fastighetsreparationer i Åboregionen, har fått rycka ut flera gånger den senaste tiden för att laga läckande tak.

– Många olika fastighetsbolag har kontaktat oss och totalt sett handlar det om ett tiotal incidenter, säger Henri Harka, teknisk chef på Turun Kiinteistöässä.

Enligt Henri Harka beror läckagen till stor del på vädret.

– Först har det kommit mycket snö på väldigt kort tid och sedan svängde vädret väldigt snabbt. Den stora mängden snö, den snabba smältningen och den stora mängden smält- och regnvatten har orsakat problem för många. Avrinningen från en del fastighetstak har helt enkelt inte funkat som den borde.

Isfyllda stuprännor har ställt till det

Både nya och äldre fastigheter har drabbats.

– Nya hus är självklart byggda för att hålla för både snö och smältvatten, men på en del håll har något ändå läckt eller gått sönder. Till exempel har stuprännor som har varit fyllda av is ställt till det för avrinningen.

Trasiga stuprör med istappar.
Arkivbild. Trasiga stuprör med istappar. Bild: Yle/Rolf Granqvist vår,tak,stupränna,Stuprör,dagvatten

På vissa platser har de läckande taken lett till att det har kommit in vatten i en del lägenheter.

– Men tack vare ett snabbt agerande har vi lyckats undvika ännu större problem. Så det har inte gått så långt att någon har tvingats flytta på grund av de här läckagen, säger Henri Harka.

Veritas har drabbats av läckande tak

Ett företag som har drabbats av läckande tak är försäkringsbolaget Veritas som äger flera fastigheter i Åbo.

– För oss handlar det om läckage i två-tre bostäder i de översta våningarna i våra våningshus. Det är inte önskvärt, men det handlar om saker som går att åtgärda, säger Veritas fastighetschef Peter Karlsson.

– Vi ser också allvarligt på varje enskild händelse, då det ofta rör sig om att isoleringen har blivit våt.

En man kastar ner snö från tak
Arkivbild på snöröjning från ett tak. En man kastar ner snö från tak Bild: YLE/Stefan Härus snörensning från tak

Det är fastighetsägarens ansvar att åtgärda den här typen av problem, men Peter Karlsson är också tydlig med att även den som har byggt en fastighet har ett ansvar. Inte minst när det handlar om nya fastigheter.

– Vi analyserar orsaken till problemen och kommer vi till den slutsatsen att det skulle handla om något byggnads- eller entreprenörsfel ska de självklart stå till svars för den skadan.

"Varje husbygge är en engångsföreteelse"

Väder och vind är inga nya fenomen, borde inte de som bygger hus nu år 2019 ha koll på att sådant här kan inträffa?

– Visserligen, men varje hus och utförande är en engångsföreteelse. Så därför kan planerings- eller utförandemissar uppstå även när det handlar om nya hus.