Hoppa till huvudinnehåll

Veckans kulturtips

Det här veckoslutet kan du få en adrenalinchock genom att titta på dokumentären Free Solo, fundera om pipan verkligen är en pipa på Magritte-utställningen i Helsingfors eller checka om golven håller när Jori Hulkkonen uppträder på Dynamo i Åbo

Oscarnominerad dokumentär

Är du livrädd för höjder, men fascinerad av folk som inte är det? Imponerad av den som hårdtränar, men alltför trött för att svettas själv? Förtvivlad över allt som är fel i världen, men glad över att det finns de som försöker leva rätt?

Grattis – då har vi hittat en perfekt filmupplevelse för just dig!

Den oscarnominerade dokumentären Free Solo fungerar nämligen som en kombination av djup meditation och intensivt gympass. En positiv adrenalinkick som gör tanken klarare och höjer lusten att leva.

Allt detta tack vare att vi får följa klättraren Alex Honnold medan han tränar för att kunna ta sig uppför en 900 meter hög bergvägg – utan rep.

Klättraren Alex Honnold klamrar sig fast vid bergväggen.
Bättre än Spiderman? Alex Honnold är en av världens bästa klättrare. Utan rep Klättraren Alex Honnold klamrar sig fast vid bergväggen. Bild: National Geographic Free Solo,Alex Honnold

Av bara farten visar han att människan kan vara kapabel till vad som helst. Så länge hon lever i samklang med den egna kroppen och lyckas övervinna de mentala murarna inom sig själv.
__________

Var? På biografen Teatteri Union i Helsingfors

När? Den 19, 26 och 28 februari kl. 19 (och på Oscarsgalan den 25 februari)

Med vem?
Spiderman ------I---------------------------------- Pata Degerman

Världen enligt Magritte

Den belgiska surrealisten målade pipor som inte är pipor, himlar som inte är himlar och äpplen som inte är äpplen

Utställning

René Magritte (1898 - 1967) kallade sina reklamjobb för idiotarbeten och fulmålade tavlor som var så fula att ingen ville köpa dem.

Men mest känd är han för sina mystiska män med ett plommonstop på huvudet, sina ljusblåa himlar och målningen som visar en pipa med texten Det här är ingen pipa (Ceci n'est pas une pipe).

Och visst har han rätt. En bild av en pipa är ju verkligen ingen pipa utan bara, just det, en bild av en pipa.

I utställningen finns också några fina exemplar på de ljusblåa och så Magritte-typiska himlarna. Himlar som känns ganska hemvana för nordbor som lever under nattljusa midsommarhimlar.

René Magritte: Möte med behaget (1962)
Magrittes välkända man med plommonstopet tittar här på en himmel som inte är en himmel utan en metafor av en himmel René Magritte: Möte med behaget (1962) Bild: Yle / Peter Lüttge René Magritte,Amos Rex

Magritte har dock aldrig varit i Norden och var också annars mycket emot att resa. Men nu färdades hans tavlor hit och visas för första gången ever i Finland. Äntligen!
__________

Var? På Amos Rex i Helsingfors

När? Varje dag fram till den 19 maj

Med vem?
Dupond ------------------I------------------ Dupond

Jori Hulkkonen äger...

...dansgolven i världens technoklubbar. Men då och då ravar han hemma i sitt vardagsrum

Konsert

Ibland rastar han sin hund på Åbos gator som en vanlig man, ibland spelar han sin elektroniska musik på klubbar runt om i världen.

Men det händer också att han uppträder på Åbos anrika klubb Dynamo. Gärna när han som den här gången vill prova om sin nya solo-liveshow håller måttet. Hans första sedan 2011!

Där gungar säkert golvet då folk dansar i det gamla trähuset och Jori Hulkkonens nya livekoncept som bygger på den 26 åriga karriären kan låta precis hursomhelst. Ingen har nämligen hört det som han dukar fram på lördag.

Jori Hulkkonen på Flow.
Jori Hulkkonen har bluesen på Flow-festivalen. Varför månne? Jori Hulkkonen på Flow. Bild: Yle/Louise Lindberg Jori Hulkkonen,flow festival 2014

Säkert är ändå att maskinerna fräser och spottar ur sig rytmer, som gör februarinatten mindre kall. Extra plus för gratisinträde!
__________

Var? På Dynamo i Åbo

När? Lördagen den 16 februari, kl 20:30 - 5:00 (eller på Lavaklubbi i Helsingfors den 22 februari, men då kostar det)

Med vem?
Jimi Tenor -I------------------------------------- The Three Tenors

Den här veckans kulturtips fick du av Sebastian Bergholm, Silja Sahlgren-Fodstad och Peter Lüttge.