Hoppa till huvudinnehåll

Åländsk "late bloomer" stod för FM-helgens skräll – 32-åriga debutanten Sara Wiss tog sig ända till final på 60 meter: "Jag hade inte föreställt mig det"

Sara Wiss skrällde rejält i FM-debuten på seniornivå.
Sara Wiss skrällde rejält i FM-debuten på seniornivå. Sara Wiss skrällde rejält i FM-debuten på seniornivå. Bild: Sara Wiss Instagram-konto. friidrott,Åland,Löpning 60 meter,sara wiss

Fitnessföretagare, förälder och personal trainer – men FM-finalist på 60 meter? Knappast hade 32-åriga Sara Wiss med rötterna på Åland tänkt sig att det inomhus-FM hon bestämde sig för att delta i skulle bli en sån succé. Sara Wiss putsade sina personliga rekord på vägen fram till en sjunde plats.

Visst är det något av en Askungen-historia över det hela?

Den forna juniorfriidrottaren återupptog grenen för ett drygt år sedan och insåg plötsligt att hon hade fixat kvaltiden för FM-tävlingarna i Kuopio.

– Först tänkte jag att ”nej, jag har ju inget där att göra”.. men så rättade jag mig ganska snabbt. Jag har ju faktiskt kvalat in, så det är klart jag ska ta chansen och åka, skrev hon inför tävlingarna på sitt Instagram-konto.

Hon kallar sig själv en ”late bloomer” på Instagram, men den idag 32-åriga Wiss deltog visserligen i mästerskap i åldersklasserna U15, U17 och U19 när det begav sig.

Hennes statistiktider genom åren är en gles rad med läsning.

Årsbästanoteringar finns på 60 meter från 2002, 2003, 2004, 2005, 2009 och nu 2019 då hon noterat 7.74, tiden som alltså förde henne till FM i Kuopio.

Vidare på tid både från heat och semifinal

Sara Wiss inledde tävlingsdagen på 60 meter redan strax efter klockan 13 och startade i det fjärde och sista heatet.

Sara Wiss (nr 28) hade bana fyra i sitt heat.
Wiss på bana fyra (nr 28). Sara Wiss (nr 28) hade bana fyra i sitt heat. Bild: Skärmdump från livesändning via arrangörens webbplats. friidrott,sprinterlöpning,sara wiss

Hon skar mållinjen som fyra.

Hennes tid på 7,73 var en putsning av det personliga rekordet och var delat tia i fältet, vilket gav henne ytterligare ett lopp till i eftermiddagens semifinaler.

Wiss avancerade på tid till ett semifinalheat där hon vred ytterligare hundradelar ur kroppen och var fyra i mål på tiden 7,66. Enligt Owe Sjöblom på Ålands Radio blev tiden bara tre hundradelar från yngre syster Hanna Wiss' åländska rekord på distansen.

Hoppa över Twitterpostning

Skip Instagram post

– Så sjukt! Jag sprang personrekord i heaten och tog mig till final. Väl där springer jag rekord igen och ska nu stå på startlinjen i finalen, med de snabbaste tjejerna i Finland, gladde sig Wiss mellan heaten på Instagram.

I finalen slutade Wiss på en sjunde plats.

Krassligt på vägen

När Yle Sporten fick tag på Sara Wiss hade hon nyss bänkat sig för att inleda resan hem till Lidingö. Uppladdningen till helgen hade inte varit optimal.

– Jag har varit lite krasslig, så där typiskt för februari, men jag har vilat mig frisk i veckan. Ett specialpass igår väckte kroppen på ett bra sätt. När jag vaknade idag kände jag mig bra, men jag var osäker på formen, berättar hon.

– Jag hade dålig reaktion i heatet, men löpningen fungerade. Det blev personligt rekord med en hundradel och då visste jag att det fanns mer att ta. Det är en härlig känsla att gå in och göra ett till lopp med det självförtroendet. I semifinalen satt det!

I finalen medger Sara Wiss att det var nervöst, men på ett positivt sätt. Hon ville passa på att njuta av ett läge hon aldrig hade kunnat tro att det skulle bli av för 15 år sedan.

Öspelen i sikte

Friidrottssäsongen 2019 innehåller för många av den blåvita eliten ett givet mål i VM i Qatar och även för Sara Wiss är siktet inställt på ett stort mästerskap, Internationella öspelen på Gibraltar.

– Öspelen för oss ålänningar är något väldigt roligt, en vecka av gemenskap och idrott när det är som bäst. Det är en häftig känsla att få vara med, det är en fin tradition, säger Sara Wiss.

Hon har även tidigare representerat Åland i både friidrott och gymnastik som 19-åring, men vid öspelen 2019 blir hon troligtvis den enda representanten från familjen Wiss.

Lillasystern Hanna, som är tvåfaldig FM-medaljör på seniornivå, väntar familjetillökning inför sommaren.

– Hanna är superbra på allt som heter planering och logistik. Jag har helt kopierat hennes baklängesplanering för dagen, där man skriver det som händer utgående från finalen och bakåt. Det var en trygghet att följa hennes plan idag och det fungerade, skrattar Sara Wiss.

Förutom öspelen vill Wiss också kvala in till Kalevaspelen, men längre än så blickar hon inte på karriären inom friidrotten.

– Jag har blicken på sommaren med öspelen och hoppeligen FM, men sen utvärderar jag det hela efter sommaren. Jag lever lite så nu, jag tar en säsong i taget, det passar mitt liv just nu, avrundar Wiss.

Läs mera:

Guld och brons för Sara Kuivisto och Nathalie Blomqvist – guld och silver för Christoffer Envall och Erik Back

Sara Kuivisto från Borgå Akilles knep ett planenligt FM-guld på 1500 meter inomhus i Kuopio på lördagen, i ett lopp där Nathalie Blomqvist från IK Falken löpte in på tredje plats och FM-brons. På herrarnas 400 meter blev det också två finlandssvenska medaljer, guld till Christoffer Envall från IK Falken och silver till Erik Back från Helsingfors IFK.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport