Hoppa till huvudinnehåll

Hundratusentals personer på gatorna i Barcelona visade stöd för sina politiska ledare

Minst 200 000 personer har marscherat på Barcelonas gator för att visa att de är missnöjda med rättegången mot 12 katalanska separatistledare.

Estelada Blava, de katalanska självständighetsförespråkarnas flagga, var en vanlig syn när massvis med människor samlades på gatorna i Barcelona på lördagen.

L'autodeterminació no és delicte stod det skrivet på katalanska på plakat, banderoller och lappar. På svenska skulle slagordet lyda ungefär Självbestämmande är inte ett brott.

Uppfattningen om hur många personer som verkligen protesterade varierar kraftigt. Arrangörerna hävdar att det handlade om 500 000 människor, medan polisens uppskattning är betydligt mer moderat, 200 000 människor.

Demonstranter håller i katalanska flaggan med kameran fotograferar under den.
Estalada Blava var en viktig del av protesterna. Demonstranter håller i katalanska flaggan med kameran fotograferar under den. Bild: All Over Press/ENRIC FONTCUBERTA Katalonien,Barcelona

Demostranterna tog ställning för de separatistledare som är i rätten för att ha drivit på den katalanska självständighetssträvan år 2017.

I främsta led gick Montserrat Puigdemont, syster till Carles Puigdemont som avsattes som regionpresident efter att Katalonien hade utropat sig självständigt den 27 oktober 2017.

Även den nuvarande regionpresidenten Quim Torra gick längst fram.

Quim Torra, Roger Torrent och Montserrat Puigdemont i främsta led i demonstration för katalanska separatistledare.
Kataloniens regionpresident Quim Torra, talmannen i det katalanska parlamentet Roger Torrent och den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemonts syster Montserrat Puigdemont gick i främsta led. Quim Torra, Roger Torrent och Montserrat Puigdemont i främsta led i demonstration för katalanska separatistledare. Bild: All Over Press/ ALEJANDRO GARCIA Quim Torra,Roger Torrent,Montserrat Puigdemont

Upp till 25 år i fängelse

Högsta domstolen i Madrid inledde rättegången mot 12 katalanska politiker och aktivister i tisdags.

De åtalas för brott då Katalonien höll en självständighetsomröstning och därefter utropade sig självständigt år 2017.

Spaniens centralstyre svarade med att tillfälligt upphäva Kataloniens självstyre och gripa separatistledare. En del av de åtalade kan få fängelsedomar på upp till 25 år.

Rättegången förväntas pågå i tre månader och domen ska falla under sommaren.

De åtalade och många av de personer som demonstrerade på lördagen anser att rättegången är politisk.

Läs mera:

Minns du Puigdemont? Den historiska rättegången mot katalanska ledare inleds i Madrid

På tisdagen inleds upprorsrättegången mot tolv ledande katalanska politiker i Spaniens högsta domstol. Rättegången väcker starka känslor, enligt katalanska separatister är det fråga om en politisk rättegång med förutbestämd utgång.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes