Hoppa till huvudinnehåll

Jouni Eho mediterar för att bli en bättre kommundirektör: "Jag tror på en politisk kultur som utgår ifrån medkänsla i stället för motsättningar"

Jouni Eho, kommundirektör i Pyttis.
Jouni Eho, kommundirektör i Pyttis. Bild: Yle / Leo Gammals Jouni Eho,kommundirektörer,Pyttis,Pyttis Kommun,Kymmenedalen,basketboll,basketspelare,kommuner,årets pappa 2014

Jouni Eho är en modern kommundirektör som stöder närdemokrati och är aktiv på sociala medier. Han tror att Pyttis har en lysande framtid för både företagare, invånare och turister.

Ett kraftigt handslag och ett brett leende. Jouni Eho ger omedelbart ett starkt intryck av att trivas i rollen som kommundirektör i Pyttis.

Han är dessutom 195 centimeter lång och tidigare basketspelare i finska basketligan där han fram till 2008 representerade fyra olika lag.

Eho har förberett vårt möte genom att skicka länkar till artiklar där han förklarar varför han ville söka tjänsten som kommundirektör i en liten kommun.

I praktiken sökte han inte tjänsten utan kontaktades av kommunen och gav sitt medgivande.

Ett vitt hus.
Kommunen uppmanade Jouni Eho att söka tjänsten som direktör. Ett vitt hus. Bild: Yle/Mira Bäck Pyttis,pyttis kommunhus

Genom jobbet som servicedirektör på utvecklingsbolaget Cursor i Kotka var Eho redan bekant med Kymmenedalens alla kommuner.

- När jag fortfarande jobbade för Cursor visade Pyttis sina framfötter bland kommunerna i södra Kymmenedalen. Pyttis har alltid haft aktiva och framåtsträvande krafter och jag har ofta fått bilden av kommunen som en plats där det händer, säger Eho.

Inför valet av kommundirektör beskrev kommunstyrelseordförande Jyrki Metsola Jouni Eho som en man med både vilja och förmåga att göra Pyttis till prototypen för en liten framgångsrik kommun.

Nu har Eho fått ärva en kommun i vilken många stora statsningar redan har påbörjats av förra kommundirektören Olli Nuuttila.

- Det här är en sympatisk liten kranskommun som vill verka bland de stora aktörerna. Det här märks främst i kommunens syn på näringslivet.

Bro över sund.
En semesterby planeras till Spjutsundet. Bro över sund. Bild: Yle/Mira Bäck Pyttis Kommun,Spjutsundet,broar

Pyttis satsar kraftigt på stora investeringar, bland annat flygplatsen, en semesterby vid Spjutsundet och ett administrativt centrum i Broby.

Vid bruksområdet i Stockfors väntas dessutom företaget Paperex Colombier, som tillverkar miljövänliga förpackningar, snart få sällskap av andra företag.

- Det är säkert många direktörer i mindre kommuner som skulle avundas mig för den investeringsportfölj som vi har på gång inom näringslivet, säger Eho.

Pyttis utvecklar också utflyktsmålet Fagerö och nationalparken Valkmusa som hade rekordmånga besökare ifjol.

- Pyttisborna har ett särskilt starkt förhållande till naturen. Jag fick besök av ett lokalt par som ville presentera sina planer på olika naturrutter. De har en blogg och redan flera naturstationer inprickade längs rutten.

Profilering via bloggar och videoklipp

Jouni Eho är en modern kommundirektör som satsar målmedvetet på kommunikation. Han van vid att uppträda inför publik.

Han använder gärna sociala medier och digitala verktyg för att visa att han vill upplevas som en lättillgänglig kommundirektör.

Han skriver en blogg som publiceras på kommunens nätsida och kommunicerar från kommunkansliet genom streamad video över nätet.

- Begreppet chefen är media är redan känt och det är inget nytt fenomen. Jag tror att när man är i ledarposition och själv är en aktiv kommunikatör så lär man känna fältet och har lätt att skapa nätverk. Jag får direkt respons de här vägarna så nog är det viktig att också kommundirektören är aktiv kommunikatör och det förväntas också av mig, säger Eho.

Han betonar att det i dagens elektroniska och digitala medievärld hör till att man medverkar på ett personligt sätt.

Han ser det inte uttryckligen som ett sätt för personbranding utan mer som ett verktyg för personer i ledarposition idag.

Bygemenskaper måste vårdas

Eho är född och uppvuxen i Utsjoki, landets nordligaste kommun. Kommunen har cirka 1200 invånare. I små kommuner är tröskeln för invånarna att ta kontakt med ledningen oftast mycket låg.

Eho tillträdde i oktober men har redan hunnit besöka byar och lärt känna ortsbor samt uppskatta de kulturhistoriska band och rötter som sträcker sig många generationer bakåt.

Pyttis Skärgårdsmarknad 2017.
Pyttisbor träffas vid olika marknader. Pyttis Skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman Pyttis,lökören

- Jag besökte en julmarknad i Hirvikosken koulu och blev rörd av att genast bli bjuden på risgrynsgröt som var gjord av lokalproducerad mjölk. Jag åt jultårtor bredvid en äldre dam som hade gått i skolan och mindes en lärare som hade vidtagit disciplinära åtgärder.

Eho är orolig för att bygemenskaper av det här slaget håller på att försvinna, inte bara i Kymmenedalen utan i hela landet.

- Människan är ett socialt djur som behöver starka band och relationer. Det finns nog orsak att vårda dem.

Pris för pappavänlig arbetsplatskultur

2014 utsågs Social- och hälsovårdsministeriet i samråd med Befolkningsförbundet Jouni Eho till Årets pappa.

Temat var pappor som arbetsgivare och företrädare för arbetsgivarna.

Eho var då vd för Finland i det nordiska forsknings- och konsultföretaget Oxford Research Ab.

I motiveringen nämndes att han trots stressigt arbete och företagande klarar av att dela sin tid mellan familjen och arbetet. Eho arbetar tidigt på morgonen för att kunna vara med sina tre barn på kvällarna.

Företaget betonar familjers välbefinnande; arbetstiderna är flexibla, de anställda i företaget har möjlighet att arbeta på distans och på deltid utgående från familjesituationen.

Management by mindfulness

Bilden av Pyttis färska kommundirektör som en helyllekarl förstärks dessutom av att han praktiserar MBSR eller Mindfulness-baserad stressreduktion.

Meditationen ger bland annat insikter i hur man bygger upp ett förtroende och en lugn atmosfär i en grupp.

Jag tror på en politisk kultur som utgår ifrån sympati och medkänsla i stället för motsättningar― Jouni Eho

Jouni Eho har infört mindfulness eller medveten närvaro som en del av sitt ledarskap. Han har mediterat i fem år och genom självreflexion fått djupare insikter i frågor om lojalitet och åtaganden, förtroende och medkänsla.

Jouni Eho, kommundirektör i Pyttis.
Jouni Eho, kommundirektör i Pyttis. Bild: Yle / Leo Gammals Jouni Eho,kommundirektörer,Pyttis,Pyttis Kommun,basketboll,basketspelare,kommuner,Kymmenedalen

Eho tror att det finns en efterfrågan på en politisk kultur som utgår ifrån sympati och medkänsla i stället för motsättningar.

- Om man studerar litteratur om ledarskap så betonas självkännedom i allt högre grad och via det förmågan att lyssna och förädla interaktionen. All visdom bor inte hos herren på täppan utan den finns i hela organisationen och samhället som man också måste få med.

Eho betonar att medkänslan representerar en sorts motkultur gentemot den politiska kultur som bygger på motsättningar mellan personer eller ideologier.

- Det är en kultur jag tycker råder väldigt mycket inom världspolitiken idag.

Viktigt att ha ett öppet sinne

Jouni Eho nämner också vikten av ha ett öppet sinne eller nybörjarens sinne, det vill säga att se på verkligheten som den är och inte som vi vill tro eller önskar att den ser ut.

- När jag bestämde mig för att söka den här tjänsten så iakttog jag i mitt sinne uppgiften att leda en kommun. Att iaktta en uppgift liksom utifrån ger möjligheter att fördjupa sig i den och bättre förstå sin roll.

Utsikt från fågeltorn i Valkmusa nationalpark
Utsikt från fågeltorn i Valkmusa nationalpark. Utsikt från fågeltorn i Valkmusa nationalpark Bild: Metsähallitus. Käyttöoikeus varmistettava Metsähallituksen viestinnästä erikseen. skogar,Valkmusa nationalpark,fågeltorn,nationalparker,Pyttis,Pyttis Kommun,Kotka,Valkmusa nationalpark

Eho har inte gjort någon hemlighet av att han praktiserar meditation och kommuninvånarna har heller inte kommenterat de nya direktörens metod för att höja sitt självmedvetande.

- Jag försöker vara mig själv och det här är något som jag har velat bekanta mig med. MBSR-mindfulness för att minska stress har genomgått medicinsk forskning och man har konstaterat att den har hälsofrämjande effekter. Var och en ansvarar för att upprätthålla sin hälsa, själsliga utveckling och nyfikenhet. Någon springer maraton, en annan skriver böcker.

Invånarna ska utveckla sin kommun

Frukterna av meditationen syns bland annat i Ehos syn på närdemokrati.

Han ifrågasätter ett förlegat synsätt inom förvaltning där kommunens förtroendevalda och anställda förväntas bära hela ansvaret för allt som händer i en kommun.

Pyttis kyrkby på vintern.
Kyrkbyn ska få mera liv. Pyttis kyrkby på vintern. Bild: YLE/Hanna Sihlman Pyttis,kyrka,pyttis kyrkby

Han nämner ett möte som hölls av en nygrundad förening som ska fundera på kyrkbyns framtid. Ortsborna hade frågat efter kommundirektören som skulle berätta för dem hur kyrkbyn skall utvecklas.

- Jag gick till mötet, vände på steken och sade att det inte fungerar så utan att kyrkbyns invånare ska berätta för kommunen vad de har för tankar om hur området ska utvecklas. Kommunen kan sedan hjälpa till att göra en förändring möjlig, men inte är det kommundirektören eller kommunen som ska diktera hur ett område ska utvecklas.

Kyrkbyn väcks till liv

Kyrkbyn har redan länge varit i behov av ett lyft. Det har varit ett bostadsområde utan affärer och kommunal service.

Ett nyöppnat kafé har nu blivit en populär samlingsplats och kommunen arbetar med en ny delgeneralplan som omfattar kyrkbyn och bruksområdet Stockfors.

Eho tror att kyrkbyn kan få en viktigare roll i framtiden om trafik från flygplatsen leds dit och naturlandskapen kring Kymmene älv utnyttjas bättre både för bostäder, rekreation och turism.

Pyttisgerenen av Kymmeneälv flyter genom kyrkbyn.
Naturen kring Kymmene älv kunde locka fler turister. Pyttisgerenen av Kymmeneälv flyter genom kyrkbyn. Bild: Leo Gammals Pyttis,kommuner,Pyttis Kommun,Kymmene älv,pyttis kyrkby

- Vid mötet slängde någon fram tanken på att kyrkbyn något år kunde väljas till årets by. Och det visar ju på framåtandan bland Pyttisborna.

Konfliktlösning genom samtal

Ett annat arbetssätt som genomsyrar Jouni Ehos ledarstil är man ska sträva efter att lösa konflikter i uppbygglig anda. Det må då vara konflikter inom kommunen eller mellan ortsborna.

- Jag vill odla och utveckla en gemenskap där det inte alltid behöver vara kommunen som fixar allt. Vi har den vanan i Finland. Men jag tror att det finns en enorm potential i gemenskaperna här, vi har mycket att vinna på det i Pyttis

Han nämner ett exempel där den utlokaliserade skötseln av en skridskobana, som inte omfattade helgerna, hade upprört invånarna då det hade snöat kraftigt och banan var täckt med snö.

Ishockeymål på skridskobana.
Illustrerande arkivbild. Ishockeymål på skridskobana. ishockey,mål

Kommunen aktiverade sig snabbt i sociala medier, förklarade situationen och fick med frivilliga som skottade bort snön.

Sedan fattades ett snabbt beslut om lägga till medel i budgeten för att också få underhåll på helgerna.

- En kommun kan naturligtvis inte fungera så att man fattar beslut på basis av ilskna kommentarer i sociala medier, men jag vill gärna försöka bygga upp en kultur av växelverkan mellan kommun och invånare i fortsättningen också.

Konfliktlösning och stora helheter

Flygplatsen har också väckt starka känslor i kommunen. Ortsbor har klagat över att fältet ligger nära natur- och fågelskyddsområden samt öster om ett grundvattenområde.

Hur närmar sig Jouni Eho dylika konflikter som han i praktiken fick med på köpet när han tillträdde tjänsten?

- Kommundirektören är ett tvärsnitt av människans liv med både lätta och svåra situationer. Man måste kunna prata om de svåra sakerna på ett sakligt och uppbyggligt sätt. En fungerande kommun ska också kunna hantera svåra saker och skapa en uppbygglig samtalskultur och öka förståelse för olika synsätt.

Ett litet flygplan i närbild. Två män är i cockpiten, en av dem håller på att hoppa ut.
Ett litet flygplan i närbild. Två män är i cockpiten, en av dem håller på att hoppa ut. Bild: Yle/Vesa Grekula Pyttis,flygplan,flygplatser,flygfält,småflygplan

I fråga om flygplatsen har Eho förundrats över att man i kommunen upplever att principerna och byråkratin är viktigare den stora helheten.

- Kymmenedalen är Finlands logistiska landskap och Pyttis kan ge det en ny dimension genom flygtrafik, men utvecklingen bromsas nu upp av byråkratin.

Eho nämner tidigare riksförlikningsman Minna Helles bok Järki ja tunteet. I den har Helle kommit fram till att det inte är fakta som strider mot varandra och förnuftet som segrar.

Det är i stället människor som grälar med varandra och känslor som segrar över förnuftet.

- Det är en konst att också ta människors oro i beaktande. En kommundirektör måste kunna respektera individers oro och åsikter, men helheten är nog det som är viktigast för en kommun.

Läs också