Hoppa till huvudinnehåll

Lilla O och Molly skeptiska till BUU-klubbens nya audioinnehåll

Lilla O som nyhetsreporter på svartvit bild i fotorulle.
Lilla O som ungt nyhetsankare 1958. Lilla O som nyhetsreporter på svartvit bild i fotorulle. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos barnprogram

Åttiotalets kära barnprogramsprofiler Lilla O och Molly är överens: "Allt var bättre förr".

Molly dukar fram saft och bulla medan Lilla O sitter i gungstolen och minns de galna åren på “Onsdagsmagasinet”.

- En gång åkte vi buss omkring i Helsingfors och tittade på saker. Jag skulle vilja se dagens programvärdar göra sådant! säger han.

Lilla O och Molly i tv-studio. De är suddiga i bakgrunden. TV-kamera i förgrunden.
Lilla O och Molly intervjuades av BBC år 1986 om vikten av yllesockor när det är kallt ute. Lilla O och Molly i tv-studio. De är suddiga i bakgrunden. TV-kamera i förgrunden. Bild: Bildmanipulering: Svenska Yle / Lasse Grönroos Lilla O och Molly

Vad anser Lilla O och Molly om modernt barninnehåll?

Vi är här för att spela upp BUU-klubbens nya audioinnehåll för de pensionerade barnprogramsprofilerna.

BUU-klubben introducerar nämligen i år två nya barnpoddar på Barnens Arena och ett BUU-önskemusikprogram i Yle Vega. Vi ska se om de faller i god jord hos Lilla O och Molly.

Allt var bättre förr

Lilla O har färdigt ställt fram en magnetofon, men vi väljer att lyssna på de nya podcastarna från mobiltelefonen, från Barnens Arena.

Lilla O och Molly ställer sig genast skeptiska.

- Inte hade vi någon podcast på min tid. Vi lekte med kottar och tändstickor och på julen fick vi titta på Text-TV, minns Lilla O sin egen barndom med ett nostalgiskt leende.

- Då fanns det ingen BUU-klubb. Det hette “Onsdagsmagasinet” på den tiden, berättar Molly.

- Jag är med i en frimärksklubb. Jag var med i en kickboxingklubb också men jag måste sluta sen för jag glömde alltid min halsduk där, berättar Lilla O.

Läkare Kalle Österlund med Lilla O och Molly
Lilla O och Molly hos doktorn. Läkare Kalle Österlund med Lilla O och Molly Bild: Hannu Torvinen kalle österlund

Barnen som såg på Lilla O och Molly är idag föräldrar till dem som ser på BUU-klubben.

Från Onsdagsmagasinet har det nu gått en generation till BUU-klubben.

Det nya 2019 är att audioinnehållet gör comeback på nätet. BUU-klubben hakar också på trenden med de nya programmen.

Barnen av idag är lika vana vid att svepa på mobilappar och att peka på pekplattor som deras föräldrar var att vrida på tevens antenner för att få in en så bra signal som möjligt.

- Jag tycker det låter obehagligt med sån där “skärmtid” som de alla pratar om nuförtiden. Det måste ju dra en himla massa elektricitet om man har den där e-posten igång hela dagen, säger Molly.

- Min svägerskas mamma hade fått en elstöt när hon skulle koppla en sån där ADB. Varför gå till en e-post när man kan gå ner till det vanliga postkontoret istället? undrar hon.

Fake news! - Lilla O

Lilla O och Molly var ett av FST:s populäraste barnprogram från slutet av 80-talet. Lilla O och Molly var ett av de första barnprogrammen i FST där handdockor användes, 1985-1987. Efter det har handdockorna blivit allt populärare och i dag används de i flera av YLE:s produktioner.

Lilla O och Molly gjordes i tiderna som en så kallad "svartteater", vilket betyder att handdockorna styrs av en skådespelare som är helt klädd i svart. Skådespelaren syns inte framför den svarta bakgrunden.

Lilla O och Molly skruvar besvärat på sig. De har inget minne av att det skulle ha funnits någon skådespelare i knutarna när de spelade in programmen.

- Fake news! utbrister Lilla O surt.

Molly blir röd om kinderna och styr snabbt diskussionen vidare. Hon ser en risk med det stora utbudet barnprogram på svenska.

Jag hör ingenting! Var är mina glasöron?!

- Först skulle de ha ljud i filmerna, sen skulle det vara färg och sen skulle det vara 3D-glasögon och fax och allt vad det nu heter. Hur ska barnen kunna hitta rätt bland alla dessa apparater? frågar sig Lilla O.

- Är det så här vi vill ha det? frågar sig Molly upprört när hon får lyssna på ett avsnitt av den nya BUU-sagan.

- Jag hör ingenting! Var är mina glasöron?! ropar hon innan Lilla O hjälper henne att koppla i hörlurarna i pekplattan.

Molly sitter en lång stund och lyssnar med allvarlig min. Det visar sig efter en stund att hon tryckt på fel knapp och lyssnat på president Kekkonens nyårstal från 1972.

Vi hjälper henne att sätta igång den rätta podden på Barnens Arena.

- Nåjo, helt okej. Men jag tyckte bättre om det föregående programmet, säger hon.

Kanske bäst att låta barnen avgöra?

Du kan bekanta dig med BUU-klubbens nya audioinnehåll på Barnens Arena och i Yle Vega.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Nyligen publicerat - Barn

 • Walter: Finalist i MGP 2019

  Walter Wilkman är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Walter Wilkman är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Milla: Finalist i MGP 2019

  Milla Pirjetä är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Milla Pirjetä är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Isabel: Finalist i MGP 2019

  Isabel Rautamo är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Isabel Rautamo är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.