Hoppa till huvudinnehåll

Lilla O och Molly skeptiska till BUU-klubbens nya audioinnehåll

Lilla O som nyhetsreporter på svartvit bild i fotorulle.
Lilla O som ungt nyhetsankare 1958. Lilla O som nyhetsreporter på svartvit bild i fotorulle. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos barnprogram

Åttiotalets kära barnprogramsprofiler Lilla O och Molly är överens: "Allt var bättre förr".

Molly dukar fram saft och bulla medan Lilla O sitter i gungstolen och minns de galna åren på “Onsdagsmagasinet”.

- En gång åkte vi buss omkring i Helsingfors och tittade på saker. Jag skulle vilja se dagens programvärdar göra sådant! säger han.

Lilla O och Molly i tv-studio. De är suddiga i bakgrunden. TV-kamera i förgrunden.
Lilla O och Molly intervjuades av BBC år 1986 om vikten av yllesockor när det är kallt ute. Lilla O och Molly i tv-studio. De är suddiga i bakgrunden. TV-kamera i förgrunden. Bild: Bildmanipulering: Svenska Yle / Lasse Grönroos Lilla O och Molly

Vad anser Lilla O och Molly om modernt barninnehåll?

Vi är här för att spela upp BUU-klubbens nya audioinnehåll för de pensionerade barnprogramsprofilerna.

BUU-klubben introducerar nämligen i år två nya barnpoddar på Barnens Arena och ett BUU-önskemusikprogram i Yle Vega. Vi ska se om de faller i god jord hos Lilla O och Molly.

Allt var bättre förr

Lilla O har färdigt ställt fram en magnetofon, men vi väljer att lyssna på de nya podcastarna från mobiltelefonen, från Barnens Arena.

Lilla O och Molly ställer sig genast skeptiska.

- Inte hade vi någon podcast på min tid. Vi lekte med kottar och tändstickor och på julen fick vi titta på Text-TV, minns Lilla O sin egen barndom med ett nostalgiskt leende.

- Då fanns det ingen BUU-klubb. Det hette “Onsdagsmagasinet” på den tiden, berättar Molly.

- Jag är med i en frimärksklubb. Jag var med i en kickboxingklubb också men jag måste sluta sen för jag glömde alltid min halsduk där, berättar Lilla O.

Läkare Kalle Österlund med Lilla O och Molly
Lilla O och Molly hos doktorn. Läkare Kalle Österlund med Lilla O och Molly Bild: Hannu Torvinen kalle österlund

Barnen som såg på Lilla O och Molly är idag föräldrar till dem som ser på BUU-klubben.

Från Onsdagsmagasinet har det nu gått en generation till BUU-klubben.

Det nya 2019 är att audioinnehållet gör comeback på nätet. BUU-klubben hakar också på trenden med de nya programmen.

Barnen av idag är lika vana vid att svepa på mobilappar och att peka på pekplattor som deras föräldrar var att vrida på tevens antenner för att få in en så bra signal som möjligt.

- Jag tycker det låter obehagligt med sån där “skärmtid” som de alla pratar om nuförtiden. Det måste ju dra en himla massa elektricitet om man har den där e-posten igång hela dagen, säger Molly.

- Min svägerskas mamma hade fått en elstöt när hon skulle koppla en sån där ADB. Varför gå till en e-post när man kan gå ner till det vanliga postkontoret istället? undrar hon.

Fake news! - Lilla O

Lilla O och Molly var ett av FST:s populäraste barnprogram från slutet av 80-talet. Lilla O och Molly var ett av de första barnprogrammen i FST där handdockor användes, 1985-1987. Efter det har handdockorna blivit allt populärare och i dag används de i flera av YLE:s produktioner.

Lilla O och Molly gjordes i tiderna som en så kallad "svartteater", vilket betyder att handdockorna styrs av en skådespelare som är helt klädd i svart. Skådespelaren syns inte framför den svarta bakgrunden.

Lilla O och Molly skruvar besvärat på sig. De har inget minne av att det skulle ha funnits någon skådespelare i knutarna när de spelade in programmen.

- Fake news! utbrister Lilla O surt.

Molly blir röd om kinderna och styr snabbt diskussionen vidare. Hon ser en risk med det stora utbudet barnprogram på svenska.

Jag hör ingenting! Var är mina glasöron?!

- Först skulle de ha ljud i filmerna, sen skulle det vara färg och sen skulle det vara 3D-glasögon och fax och allt vad det nu heter. Hur ska barnen kunna hitta rätt bland alla dessa apparater? frågar sig Lilla O.

- Är det så här vi vill ha det? frågar sig Molly upprört när hon får lyssna på ett avsnitt av den nya BUU-sagan.

- Jag hör ingenting! Var är mina glasöron?! ropar hon innan Lilla O hjälper henne att koppla i hörlurarna i pekplattan.

Molly sitter en lång stund och lyssnar med allvarlig min. Det visar sig efter en stund att hon tryckt på fel knapp och lyssnat på president Kekkonens nyårstal från 1972.

Vi hjälper henne att sätta igång den rätta podden på Barnens Arena.

- Nåjo, helt okej. Men jag tyckte bättre om det föregående programmet, säger hon.

Kanske bäst att låta barnen avgöra?

Du kan bekanta dig med BUU-klubbens nya audioinnehåll på Barnens Arena och i Yle Vega.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.