Hoppa till huvudinnehåll

Positivt VM-genrep för Kaisa Mäkäräinen – tog ny pallplacering

Kaisa Mäkäräinen ler efter en tävling.
Kaisa Mäkäräinen ler efter en tävling. Bild: AFP / Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen tappade nästan en minut till täten efter det första skyttet men sedan disponerade hon sina krafter rätt och det gav utdelning. Mäkäräinen åkte i mål som trea i den sista tävlingen inför VM.

Utgångsläget i damernas jaktstart var läckert. Efter en lyckad sprint gick Kaisa Mäkäräinen ut i spåret som tvåa, 11,5 sekunder efter Marte Olsbu Röiseland.

Det fanns med andra ord goda förutsättningar för Mäkäräinen att få med sig ett två bra resultat och ett bättre självförtroende från den tidigare OS-orten Salt Lake City.

Precis så blev det också. Även om finländskan hade lite problem på skjutvallen så blev det inte pannkaka som i flera tävlingar tidigare den här säsongen.

Kaisa Mäkäräinen i spåret.
Kaisa Mäkäräinen i spåret. Bild: EPA-EFE/ANDREA SOLERO skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Tappade tätkontakten direkt

Mäkäräinen drog på sig två straffrundor i det första liggande skyttet och tappade nästan en minut till täten. Men hon jobbade sig lugnt och metodiskt tillbaka.

Fullt skytte i andra liggande och en bom i första stående gjorde att finländskan hade ett bra läge inför det sista skyttet. Där var Mäkäräinen iskall, hon sänkte alla tavlor och steg till trea.

Ut på det sista varvet hade hon Marte Olsbu Röiseland och Anastasija Kuzmina i ryggen men norskan och slovakiskan var slutkörda och hade inga chanser att hänga på Mäkäräinen i de sista backarna.

Denise Herrmann passerade Franziska Hildebrand på det sista varvet och vann tävlingen med 4,2 sekunder före sin landsmaninna. Mäkäräinen åkte i mål som trea 16,5 sekunder efter Herrmann.

Suvi Minkkinen bommade två skott i tävlingen och gick i mål på 50:e plats. Laura Toivanen hade en riktigt tung dag med sex bommar och hon plockades av banan inför det sista skyttet.

Resultat:

1. Denise Herrmann GER 28.03,4 (2)
2. Franziska Hildebrand GER +4,2 (1)
3. Kaisa Mäkäräinen FIN +16,5 (3)
4. Marte Olsbu Röiseland NOR +27,0 (4)
5. Anastasija Kuzmina SVK +27,0 (4)
---------------------
50. Suvi Minkkinen FIN +5.20,8 (2)
Laura Toivanen FIN DNF

Läs också

Nyligen publicerat - Sport