Hoppa till huvudinnehåll

Presidentvalet i Nigeria skjuts upp – beskedet kom bara timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat

Miljoner nigerianer fick veta om det överraskande beslut då de öppnade sin morgontidning
Miljoner nigerianer fick veta om det överraskande beslut då de öppnade sin morgontidning Miljoner nigerianer fick veta om det överraskande beslut då de öppnade sin morgontidning Bild: EPA-EFE/JAYDEN JOSHUA Nigeria,presidentval

Afrikas folkrikaste nation Nigeria vaknade på lördagen upp till chockerande nyheter. Det blir inget presidentval idag utan först om en vecka, trots att många människor hade åkt långa vägar hem till sina hemorter för att rösta.

Guvernörs- och delstatsvalen sköts samtidigt fram till den 9 mars.

Beslutet har som väntat orsakat bitter kritik bland folk som säger att de inte har råd att vänta på valdagen en hel vecka på sina hemorter.

Den centrala valkommissionen kom med sitt besked bara fem timmar innan vallokalerna skulle ha öppnats.

– Att gå vidare med valet är inte möjligt, sade valkommissionens ordförande Mahmood Yakubu tidigt på lördag morgon

Vi kan överkomma detta. Man kan skjuta fram val, men man kan inte skjuta fram ödet― Oppositionspartiet PDP

Han motiverade beslutet med att man har haft stora logistiska problem i ett land med över 120 000 vallokaler.

Han lovade samtidig att den extra veckan utnyttjas fullt ut för att möjliggöra ett så fritt och rättvist val som möjligt.

Det har rapporterats om omfattande problem särskilt i landets norra delar, där strömavbrott och urusla vägar tvingade tusentals valfunktionärer att arbeta in i det sista i natt för att leverera valsedlar och -urnor till vallokaler.

På många håll i norr var rådde det också farhågor om att terrorgruppen Boko Haram skulle slå till mot både vallokaler och väljare.

Många nigerianer hade redan åkt långa vägar till sina hemort för att rösta.
Många nigerianer hade redan åkt långa vägar till sina hemort för att rösta. Många nigerianer hade redan åkt långa vägar till sina hemort för att rösta. Bild: EPA-EFE/STR Nigeria,presidentval

Partier anklagar varandra

Beslutet får i varje fall hård kritik, både från regeringspartiet APC och det ledande oppositionspartiet PDP.

Bägge partier fördömer beslutet men APC som alltså stöder presidenten säger ändå att beslutet kan vara till nytta.

PDP som stöder oppositionsledaren och förre vicepresidenten Atiku Abubakar, uppmanar sina anhängare att hålla sig lugna och att inte ty sig till våld.

– Vi kan överkomma detta. Man kan skjuta fram val, men man kan inte skjuta fram ödet, säger PDP i ett uttalande.

Afrikas största demokrati har ofta drabbats av omfattande våldsamheter efter parlaments- och presidentval och risken för det är överhängande även nu.

President Muhammadu Buhari valdes till president efter att han lovade att krossa Boko Haram
Den sittande presidenten Muhammadu Buhari vill fortsätta som president men han får vänta en extra vecka på valet President Muhammadu Buhari valdes till president efter att han lovade att krossa Boko Haram Bild: EPA/STEPHANE DE SAKUTIN Nigeria,Muhammadu Buhari

Hård kritik från väljare

Många väljare var förbittrade över vad de betraktar som uppenbart fusk och manipulation.

– Jag ser detta som ett försök att rigga valet, säger Oyi Adfamezie som skulle rösta i sin hemstad Warri.

I landets största stad Lagos var gatorna ovanligt tomma och valfunktionärer som redan hade anlänt till sina vallokaler var förbittrade.

– De hade så mycket tid att förbereda sig. Det är nu något annat som är på gång, säger Austinin Onwusoanya, en federal tjänsteman som skulle övervaka valet i en av miljonstadens vallokaler.

Totalt ställer 73 presidentkandidater upp i valet som ändå väntas bli en ytterst jämn kamp mellan huvudkandidaterna Muhamadu Buhari och Atiku Abubakar.

Det här är inte första gången som man skjuter upp ett presidentval i Nigeria som har 84 miljoner registrerade väljare.

År 2011 och år 2015 blev valen något försenade på grund av logistiska problem och säkerhetsbekymmer. Efter det förra valet år 2015 erkände sig den sittande presidenten för första gången besegrad och han lämnade sin post frivilligt.

Läs också