Hoppa till huvudinnehåll

Samtliga finländare stannade i sprintkvalet – landslagstränaren döljer inte sitt missnöje: ”Förväntade mig mer av Kyllönen”

Anne Kyllönen.
Anne Kyllönen i farten. Anne Kyllönen. Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press Anne Kyllönen

Tre finländska damer deltog i världscupsprinten i italienska Cogne på lördagen, men ingen av dem klarade av att ta sig till kvartsfinal. Anne Kyllönen var närmast på en 44:e plats. Ett resultat, som landslagstränaren Matti Haavisto inte kan vara nöjd med.

Det gick inte riktigt alls som väntat i Cogne på lördagen. Såväl Anne Kyllönen, Vilma Nissinen som Emmi Lämsä fick nöja sig med att åka i sprintprologen.

Kyllönen slutade på 44:e plats – 18,28 sekunder efter kvalettan Nadine Fähndrich och nästan sex sekunder efter en 30:e plats. Vilma Nissinen slutade 52:a och Emmi Lämsä på 54:e plats.

– En lite nedstämd dag, summerar landslagstränaren Matti Haavisto i ett pressmeddelande från skidförbundet.

– Jag förväntade mig mer av framför allt Anne Kyllönen. Det gjorde hon själv också. I går såg hennes åkning ännu bra ut, men skidvalet ställde till det i dag. Det var utmanande att hitta ett par som skulle ha funkat i det torra föret, förklarar han.

Jessica Diggins starkast på svår bana

Haavisto säger också att den svåra banprofilen var en orsak bakom de uteblivna framgångarna.

– Skillnaderna blev ganska stora. Först jobbar man fullt i två minuter och sedan kommer man redan in på stadionområdet. Men det här förklarar förstås inte allt, säger Haavisto.

Segern i damtävlingen gick emellertid till USA och Jessica Diggins efter en oerhört stark spurt. Diggins slog Tysklands Sandra Ringwald med en dryg tiondelssekund efter att ha tagit sig vidare från både kvarten och semin som lucky loser.

– Oj, vad jag är glad över att det finns något som ”lucky loser”. Jag har haft en tung säsong bakom mig, men man måste bara tro på sig själv och jobba fram till mållinjen, säger Diggins i tv-intervjun efteråt.

Svenskan Johanna Hagström slutade trea.

Dubbelt italienskt i herrsprinten – på söndag ska även de finländska framgångarna infinna sig

Inga finländare deltog i herrsprinten. Där gick segern – och andraplatsen – till Italien. Federico Pellegrino spurtade över mållinjen som etta medan Francesco lyckades knipa andraplatsen med tre hundradelssekunders marginal till franska Lucas Chanavat.

– En bejublad seger, konstaterade referent Leif Lampenius.

På söndag väntar VM-generalrepetitioner på 15 km klassiskt för herrarnas del och 10 km i klassisk stil för damerna. Då ska det också gå bättre ur finländskt perspektiv, slår Haavisto fast.

– Det är distanser som passar våra åkare. Med Iivo och Kerttu Niskanen i spetsen ska vi jaga framskjutna positioner, säger Haavisto.

Resultat, sprint med fri stil:

Damsprinten
1. Jessica Diggins USA 3.32,73
2. Sandra Ringwald GER +0,11
3. Johanna Hagström SWE +0,86
4. Ane Appelkvist Stenseth NOR +1,31
5. Sadie Bjornsen USA +2,23
6. Eva Urevs SLO +2,32
...
44. Anne Kyllönen FIN
52. Vilma Nissinen FIN
54. Emmi Lämsä FIN

Herrsprinten
1. Federico Pellegrino ITA 3.09,07
2. Francesco De Fabiani ITA +0,48
3. Lucas Chanavat FRA +0,51
4. Simeon Hamilton USA +3,91
5. Sondre Turvoll Fossli NOR +4,03
6. Marcus Grate SWE +27,90

Läs också

Nyligen publicerat - Sport