Hoppa till huvudinnehåll

Svenska liganykomlingen fortsätter värva finländskt – Linda Nyman gör Jenny Danielsson sällskap i Kungsbacka DFF

FC Honkas Linda Nyman grälar med domaren.
Linda Nyman i farten för FC Honka mot GBK 2017. FC Honkas Linda Nyman grälar med domaren. Bild: Yle / Mattias Simonsen FC Honka,linda nyman

Linda Nyman är klar för en flytt till Sverige och Damallsvenskan. Liganykomlingen Kungsbacka DFF meddelar på sin webbplats att den Karlebybördiga mittfältaren skrivit på för klubben. En bra möjlighet, summerar Nyman själv.

Nyman kommer närmast från FC Honka i Damligan, dit hon flyttade från fostrarföreningen GBK inför säsongen 2014.

Saldot i Esbo blev 82 ligamatcher, 13 ligamål och ett damligaguld (2017).

Nu väntar istället spel i Sverige, Damallsvenskan och Kungsbacka DFF. Kungsbacka tog steget upp till den högsta serienivån efter att ha tagit hem titeln i Elitettan säsongen 2018.

Säsongen 2019 i Damallsvenskan blir klubbens första.

– Linda är en innermittfältare med hög speluppfattning, bra passningsfot och en hög arbetskapacitet. Hon är skicklig box-to-box och kommer vara en viktig del av laget, summerar tränaren Henrik Korhonen i klubbens pressmeddelande.

Nyman är själv också nöjd över den nya klubbadressen.

– Kungsbacka kändes som det bästa alternativet för mig. Jag fick en bra bild av laget och det kändes som en bra möjlighet, säger hon.

– Personligen kommer jag tillföra mycket lugn och bollkontroll i spelet, men också en hård vinnarmentalitet. Jag förväntar mig tuffa matcher och såklart vinster den kommande säsongen, tillägger mittfältaren.

Danielsson redo för andra sejouren i Sverige

Nyman blir den andra finländaren att skriva på för Kungsbacka under vinterns transferfönster.

I december meddelade klubben att man värvat landslagsforwarden Jenny Danielsson från Åland United.

– Jenny är en teknisk och offensivt skicklig länkspelare, som både är vass i rollen som avslutare och som framspelare. Hon har en bra förstatouch, fin spelförståelse och hon kommer göra skillnad i vårt offensiva spel under året, summerade tränaren Korhonen då.

Jenny Danielsson i en landskamp mot Portugal.
Danielsson spelade mot Portugal 2016. Jenny Danielsson i en landskamp mot Portugal. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Jenny Danielsson,damfotboll,fotboll

För Danielsson blir sejouren i Damallsvenskan den andra efter året i Kristianstad 2016, som enligt forwarden själv var allt annat än lätt.

Danielsson tror ändå att erfarenheten kan vara guld värd nu.

– Jag känner till tempot och vad som krävs för att bli framgångsrik och lyckas på hög nivå. Trots att jag är ung har jag upplevt mycket de senast två, tre åren med mina klubblag och med Finlands landslag och jag har vuxit mycket som person, så jag skulle vilja säga att jag tillför kvalité och rutin till laget.

Kungsbacka inleder sin ligasäsong den 13 april med en hemmamatch mot fjolårets silverlag i Göteborg.