Hoppa till huvudinnehåll

Karis är Finlands Paris söker hus att visa upp - funkis och trädgårdar i fokus i år

Ett bildkollage som visar det stora tegelhuset från 1899 i Billnäs, samt Bio Pallas fasad i Karis.
Ett bildkollage som visar det stora tegelhuset från 1899 i Billnäs, samt Bio Pallas fasad i Karis. Trädgårdar och funkishus är vad evenemanget Karis Finlands Paris bland annat är ute efter. Evenemanget ordnas för tredje gången i år. Ett bildkollage som visar det stora tegelhuset från 1899 i Billnäs, samt Bio Pallas fasad i Karis. Bild: Yle och Karis Finlands Paris Karis,Raseborg,Västnyland,karis finlands paris

Det populära evenemanget där Karis- och Billnäsbor öppnar dörrarna för allmänheten ordnas i augusti för tredje gången. I år vill man särskilt visa upp ortens vackra trädgårdar.

Det är helt frivilliga krafter som ligger bakom Karis on Suomen Paris, översatt Karis är Finlands Paris. Nu söker man efter ivriga invånare som vill visa sina hem för besökare från när och fjärran.

Evenemanget äger rum den 3 augusti. Pia Polsa som är med i arbetsgruppen, berättar att det redan kommit en del anmälningar.

Pia Polsa från Hanken
Pia Polsa är med i arbetsgruppen. Pia Polsa från Hanken Bild: Claudia Rybin/Yle myteriet,Svenska handelshögskolan

Trots att man deltagit tidigare år är det inget hinder att vara med på nytt.

- Vi har varje år haft så många hus att inte folk hunnit gå till alla de har velat, så det är bara bra att vara med flera gånger, förklarar Polsa.

Trädgårdarna okända för många

I år är man speciellt på jakt efter trädgårdar.

- Karis är känt för sina fina trädgårdar, men många kanske inte ser dem om de bara susar förbi med tåget, säger Polsa.

Det är också välkommet att bjuda på jippo i trädgården eller inne i huset. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan bjuda på, menar Polsa.

En käpphäst i nya redskapsskjulet i Katarinaskolan i Karis.
Kanske vill du ordna en käpphästtävling? En käpphäst i nya redskapsskjulet i Katarinaskolan i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle skolmaterial,Raseborg

- Vi har haft käpphästtävlingar, lopptorg, bullar och musik till exempel. Att marknadsföra det egna företaget är vi inte så ivriga över, men allt annat går.

Karis flest privata funkishus i Finland

Hus i funkisstil står också på önskelistan.

- De flesta privata funkishus finns faktiskt i Karis, så de skulle vi speciellt vilja ha med. Men alla som är intresserade av en trevlig social dag ska anmäla sig.

Offentliga byggnader finns som vanligt också med.

Bio Pallas i Karis
Pallas hoppas man är med. Bio Pallas i Karis Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius bio pallas

- Lokstallet var öppet förra året så det planerar vi ha igen i år. Vi försöker också få med vattentornet som var med första året, och Bio Pallas, också ett funkishus, nämner Polsa som några exempel.

Idén till KSP föddes egentligen av personer som flyttat in till Karis och upptäckt dess potential, berättar Polsa.

- Vi vill ge Karis den synlighet den förtjänar!

För den som är intresserad av att öppna dörrarna till sitt hem eller till trädgården kan man anmäla sig på evenemangets webbplats eller per e-post på info@karissuomenparis.net.

Artikeln bygger på en intervju av Sebastian Dahlström.